Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste Medewerker,


Graag zou ik wat van u willen weten ivm het overlijden van mijn moeder en het hertrouwen van mijn vader.

Bijna vijf jaar geleden is mijn moeder overleden en sindsdien heb ik door omstandigheden ook geen contact meer met mijn vader.

In mijn directe omgeving zijn er ook een aantal overlijdens geweest en van enkele personen heb ik gehoord dat zij papieren hebben ondertekent ivm de nalatenschap. Ook al was er een testament op de langst levende (dit is ook gebeurt na het overlijden van mijn moeder)

Mijn eerste vraag is klopt het dat ik niets heb vernomen van een notaris en dus ook nooit iets heb hoeven tekenen? Ben enigst kind en echt totaal geen contact met mijn vader (dit is ook niet mogelijk)

Ik heb vernomen dat mijn vader gaat hertrouwen wat zijn nu hierdoor de consequenties voor mij?
mocht mijn vader het huis van hem en mijn moeder gaan verkopen kan hij dit doen zonder mijn toestemming gezien ik negens voor getekend heb?
In wat voor opzichte ben ik aansprakelijk voor eventuele schulden die er misschien zijn of ooit komen?
waar kan ik voor verantwoordelijk gehouden worden en hoe kan ik dit eventueel voorkomen.

Het enigste wat ik weet is dat ze een koophuis hebben,weet niet of er een testament was en bij welke notaris hij is geweest?

Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag van u.

Door het overlijden van uw moeder, heeft u hoogstwaarschijnlijk een niet opeisbare vordering gekregen op uw vader. Alles wat uw vader en moeder bezaten, is in naar uw vader gegaan. U heeft echter wel recht op een deel hiervan. Dit deel is echter in beginsel pas opeisbaar op het moment dat ook uw vader overlijdt. Daarnaast heeft u dan recht op (een deel van) de nalatenschap van uw vader. Als u niet weet of de nalatenschap van vader positief of negatief is, kunt u deze ook beneficiair aanvaarden of verwerpen. Beneficiair aanvaarden houdt in dat u de nalatenschap alleen aanvaard indien deze positief is.

Op het moment dat uw vader gaat hertrouwen kunt u eventueel wel een beroep doen op uw zogenaamde wilsrechten. Dit houdt in dat uw vader op uw verzoek kan worden verplicht bepaalde goederen over te dragen aan u. De waarde van deze goederen kan ten hoogste gelijk zijn aan de waarde van de vordering die u op vader heeft in verband met het overlijden van moeder. Zo kunt u bijvoorbeeld aanspraak maken op goederen met emotionele waarde, om deze "veilig" te stellen. Denk hierbij eventueel aan de woning.

Uw vader zal dan wel het vruchtgebruik van deze goederen behouden, maar de eigendom zal naar u toe gaan.

U geeft aan dat u nooit iets heeft hoeven tekenen. Heeft u bij het overlijden van uw moeder wel contact gehad met een notaris? Mogelijk gaat dit tekenen over het al dan niet aanvaarden van de nalatenschap.
Hierover zult u echter meer informatie moeten geven, alvorens ik u hierop een antwoord kan geven.

Verder vraagt u nog of er eventueel een testament was. Bedoelt u hiermee een testament van uw overleden moeder of een testament van uw vader? Alle bestaande testamenten worden geregistreerd in het centraal testamentenregister. Een notaris kan eventueel voor u nagaan of iemand een testament heeft opgesteld.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag