Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Ik heb een vraag betreft ontslagregeling en schadevergoeding n.a.v. een vervelend voorval op het werk. Zonder enige aankondiging ben ik door de directeur van het bedrijf op het matje geroepen om verantwoording af te leggen betreft een handeling waar ik letterlijk niets van weet of zoals hij stelt; dat ik deze handeling uitgevoerd heb. Ik ben op een denigrerende manier onder druk gezet om iets toe te geven wat ik niet gedaan heb. De directeur heeft daarbij op verschillende manieren geprobeerd om mij te betrappen op een fout en eiste meteen dat hij in mijn privé-spullen ( waaronder handtas en mobiel ) wilde kijken waarop ik weigerde en vond dat hij dat recht niet had. Hij werd daarom furieus en dreigde met taal als " koste wat het kost zal ik erachter komen wie het is en dan hang ik je op ". Onder deze omstandigheden ben ik in shock weggegaan omdat ik niet meer normaal functioneerde. Ik ben ook bang om terug te gaan naar mijn werkvloer omdat een directe collega ook haar beschuldigingen uitte. Nu is mijn vraag; kan mijn baas mij op staande voet ontslaan omdat ik naar huis ben gegaan en niet meer durf terug te gaan? Kan ik een ontslagregeling met schadevergoeding eisen?
Graag hoor ik van jullie
Ontslag op staande voet houdt zelden stand. Het is dan ook maar de vraag of werkgever daartoe overgaat. Zeker omdat hij volgens u geen bewijs heeft want u heeft immers niets misdaan. Het is wel van groot belang dat u zo snel mogelijk overlegt met een arbeidsrechtjurist over uw situatie en u - gezien uw gemoedstoestand waardoor u niet kunt werken - u z.s.m. ziek meldt per mail en sms, zodat geen sprake kan zijn van ongeoorloofde afwezigheid.
Een schadevergoeding lijkt mij niet haalbaar, maar wellicht is wel ontslag met wederzijds goedvinden met een ontslagvergoeding mogelijk.
U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met mij of een van de andere arbeidsrechtjuristen hier, bijv. via de link 'direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.
Nee, zoals jij het omschrijft kan je werkgever je niet op goede gronden op staande voet ontslaan.
Wat betreft de door jou genoemde ontslagregeling met schadevergoeding: dat is niet iets wat je zomaar kunt eisen. Ik begrijp dat de arbeidsverhouding hierdoor flink verstoord is, maar het is maar zeer de vraag of je werkgever zomaar bereid is om (zonder dat een jurist zich namens jou gemeld heeft) voor een flink bedrag een deal met je te sluiten.
Het is trouwens van het grootste belang om z.s.m. schriftelijk of in ieder geval per e-mail te reageren naar je werkgever en uit te leggen wat jouw standpunt is.
M.i. is ziekmelden trouwens geen goed idee: dat moet je echt alleen maar doen als je ook daadwerkelijk ziek bent, anders komt daar alleen maar onnodige ellende van. Beter is het om - zoals ik zei - in een brief/mail duidelijk uit te leggen dat jij onder deze omstandigheden niet kunt/durft te werken en dat je hier snel een oplossing voor wilt.
Om heel eerlijk te zijn is dit een situatie waarin je m.i. niet zonder een goede arbeidsrechtjurist kunt. Dit moet je echt z.s.m. regelen. Als je een rechtsbijstandverzekeraar hebt of lid bent van een vakbond kun je daar terecht, zo niet dan kun je overwegen contact op te nemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen je graag tegen - altijd - een redelijk tarief.
Succes & vriendelijke groet,