Politie, Justitie
Particulier
Afgelopen weekend ben ik aangehouden door de politie en moest ik meekomen naar het bureau voor een alcoholcontrole. Ondanks dat ik de instructies opvolgde van de beide agenten die mij begeleide tijdens de controle, werkte de blaastest niet en is mij sabotage ten laste gelegd. Van de agent moest ik een document ondertekenen dat ik die avond alcohol had gedronken (al stond hier niet vermeld hoeveel dit dan geweest zou zijn) en hierna kon ik direct naar huis. Ik kreeg een rijontzegging van 24 uur en een brief waarin staat vermeld dat ik heb geweigerd om mee te werken aan alcoholonderzoek.
Die avond had ik echter maar 3 biertjes gedronken en had ik graag de test volbracht zodat er bewijs was dat ik niet teveel had gedronken. Nu is dus ten onrechte mijn rijbewijs naar de officier van justitie verstuurd en staat mij een zware straf te wachten.
Zoals u kunt begrijpen ben ik zeer verontwaardigd dat ik de alcoholcontrole niet positief heb kunnen afronden en vraag ik mij af wat ik nu het best kan doen.
Ik hoor graag van u.
Met vriendelijke groet
Beste vrager,
Dit klinkt niet goed. Weigering van de ademanalyse (waarvan u nu beticht wordt) wordt gelijkgesteld met schaal IX van de landelijke richtlijnen, hetgeen neerkomt op een aanname van een alcoholpromillage van 2,01-2,15.
Naar ik aanneem zult u worden gedagvaard bij de politierechter. Ik raad u aan een brief te schrijven en deze af te geven op het politiebureau waar u moest blazen. In deze brief kunt u aangeven dat er van sabotage absoluut geen sprake is geweest. Verwijst u in uw brief naar het nummer van het proces-verbaal dat u heeft meegekregen, en vraag of uw brief aan het dossier kan worden toegevoegd.
Mogelijk waren er getuigen bij u die kunnen verklaren dat u slechts 3 bier heeft gedronken. Het lijkt me verstandig dat eventuele getuigen hun verklaring alvast op papier zetten.
Als u verder geen alcohol-delicten op uw naam heeft staan heeft u een kleine kans, met de nadruk op kleine.
Mocht u worden gedagvaard is het overigens verstandig een advocaat in de arm te nemen, die kan het dossier opvragen bij de rechtbank. In dit dossier staan ongetwijfeld ook de bevindingen van de verbalisanten omtrent hoe u geblazen heeft, en op grond waarvan men meent dat u heeft gesaboteerd.
Succes gewenst.
Geachte vraagsteller,
naast het strafrechtelijke traject zoals uiteengezet door mevrouw Hamm, dient U rekening te houden met het feit dat het CBR U nog een maatregel zal kunnen opleggen, zoals een EMA. Hiertegen kunt U evenwel in bezwaar en beroep, zodat U hier vooralsnog niet direct zelf actie hoeft te ondernemen.