Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Ik heb een dochter van 2,5 jaar en heb ouderlijk gezag, want haar vader en ik zijn uit elkaar gegaan toen ze nog geen 3 mnd was en waren niet getrouwd toen ze geboren werd. Hij heeft haar wel erkend en ze draagt dus zijn achternaam. Ze gaat 2 x per week naar haar vader (onderling afgesproken) en hij betaald sinds ongeveer een jaar Euro 150,- per maand (geen opgelegde alimentatie, maar gewoon het bedrag dat hij betaald). Ik heb dus het ouderlijk gezag en woon samen met onze dochter en draag zorg voor haar.
Nu vertrek ik over 3 weken (5 november) naar het buitenland voor een jaar om daar te gaan wonen en werken. Mijn contract hier in Nederland is niet verlengd en ik heb op Curacao een baan kunnen vinden. Ik heb haar vader dit enige maanden geleden laten weten en hij vond het prima voor een jaar. Totdat hij gister opeens kwam met ik wil gedeelde ouderlijk gezag en het liefst co-ouderschap. Dit kwam vanuit en niks en erg kort voor vertrek. Hij zei dat hij alles in gang gaat zetten en van mij verlang dat ik teken voor gedeeld ouderlijk gezag of co-ouderschap en dat hij dan akkoord gaat met mijn vertrek voor een jaar naar Curacao. Hij wil namelijk voorkomen dat ik bijvoorbeeld besluit daar te blijven wonen. En waar het hem om gaat is dat hij zeggenschap wil krijgen over elk besluit omtrent onze dochter, van basisschool tot of ik haar dan wel of niet mee mag nemen over de grens.
Kan hij nu dat alles geregeld is en ik over 3 weken met onze dochter vertrek voor een jaar, dit in de weg zitten en voorkomen? Kan hij dus binnen 3 weken de aanvraag opstarten en voorkomen dat als ik dit niet teken onze dochter meeneem?
En als ik gewoon kan gaan omdat ik nu ouderlijk gezag heb, kan hij dan als hij de procedure opstart mij dwingen (tussentijds) terug te komen? Want stel dat het daar bevalt en ik daar wil blijven wonen, kan dat dan? Of moet ik terugkomen voor een rechtszaak om het gezag? Ik heb haar nooit weggehouden bij haar vader, maar moet ik mijn leven om zijn leven heen bouwen en in het land wonen waar hij woont omdat we een kind hebben? Ik heb aangegeven dat hij haar mag opzoeken zo vaak als hij wilt, maar als ik naar het buitenland ga wilt hij haar niet komen opzoeken.
Wat kan ik nu doen met hetgeen hij me gister heeft aangegeven?
Mevrouw, Uw vragen zijn hier al beantwoord. U wenst zekerheid over uw rechten, maar die zekerheden heeft u niet, want de juridisch vader heeft ook rechten. De vader en uw kind hebben in principe recht op elkaar (artikel 9 van het Internationaal verdrag voor de rechten van het kind). Als er een omgangsregeling is, kunt u die niet zo maar ongedaan maken. Als uw ex wel toestemming heeft verleend (dan is hij dus in principe akkoord met het vertrek) en dat staat vast dan is het merkwaardig dat hij u nu chanteert. Maar aan de andere kant (het is dus altijd twee kanten) heeft hij als juridische ouder het recht om mede ouderlijk gezag te krijgen. Een rechter moet hiervoor vervangende toestemming verlenen als u dat weigert. Als het kin klem komt te zitten zal de rechter het gezag niet 'delen'. Maar u hebt geen garanties. Als u dit allemaal juridisch wil aanpakken, dan komt u in een procedurele molen terecht. Hij zal vragen om een regeling (omgang formaliseren) en hij zal gezag vragen. U zult vragen hem geen gezag te geven en moeten stellen dat er geen omgang behoort te zijn en dat het belang van u en het kind vergt dat u mag vertrekken (hetgeen u formeel ook mag als hij geen gezag heeft). Het is dus u die begint met een procedure of hij. Als u nu vertrekt en hij zet geen procedure in en u woont dan daar en u bent daar ingeschreven, behoort te worden geprocedeerd in de plaats waar het kind zijn woonplaats dan heeft.
Reactie van de vraagsteller
Beste,
Bedankt voor uw snelle reactie! Ik neem aan dat binnen 3 weken hij de aanvraag kan doen en ik zal dan weigeren. Want ik ga dit niet vrijwillig inwilligen. Dan zal er dus een procedure gestart worden en dit gaat neem ik aan niet binnen 3 weken plaatsvinden. Dus dan ben ik al in het buitenland woonachtig. Hij is al maanden op de hoogte van dit besluit en gaat nu opeens chanteren. Het gaat hem er dus om, ons vertrek te dwarsbomen. Als een procedure niet te voorkomen is, dan is het zoals het is maar ik wil hiervoor niet naar Nederland terug hoeven komen of verplicht in Nederland moeten blijven nu alles geregeld is voor vertrek naar het buitenland.
Houdt het delen van gezag in dat je samen over alles omtrent het kind samen moet beslissen (ookal heb je geen goede verstandhouding)? En dat de ene ouder toestemming moet geven om bijv naar het buitenland op vakantie te gaan en zelf keuze school?
Ja dat klopt u wordt dan geacht om in gezamenlijkheid beslissingen te nemen.