Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste,

Ik ben per 17 februari 2012 uit dienst gegaan bij een detacheringsbureau. Via dat detacheringsbureau ben ik ingezet bij hun klant om daar werkzaamheden te verrichten. De weekbriefjes zijn tot 17 februari door deze klant netjes voorzien van een handtekening over de gewerkte uren en heb ik ingeleverd bij het detacheringsbureau.
Tot op heden heb ik nog geen eindafrekening mogen ontvangen van het detacheringsbureau. Zij stellen nog geen betaling te hebben ontvangen van hun klant en als deze klant niet betaald, het teveel aan uitbetaald salaris bij mij terug te vorderen.
Dit lijkt me niet rechtvaardig? Als het detacheringsbureau een geschil heeft met de klant over betaling, dien ik daar dan de dupe van te zijn? Tot op heden heb ik dus geen eindafrekening mogen ontvangen. Wat kan ik doen? Wat is de wettelijke verplichting rondom betaling eindafrekening? Zitten hier nog sancties op bijvoorbeeld zoals bij het te laat betalen van salaris?
Ik hoor graag ven u

Als een arbeidsovereenkomst eindigt, heeft de werknemer niet alleen recht op zijn salaris over de laatste periode, maar moet de werkgever ook (onder meer) het tot dat momemt opgebouwde vakantiegeld uitbetalen en de openstaande vakantiedagen verrekenen (uitbetalen als er een positief saldo is en inhouden als er te veel vakantiedagen zijn opgenomen).

Aan uitbetaling van salaris, vakantiegeld en/of openstaande vakantiedagen kan de werkgever niet de voorwaarde stellen dat een opdrachtgever van hem de openstaande facturen heeft betaald. Of de opdrachtgever de facturen van de werkgever betaalt, is het ondernemersrisico van de werkgever. Hier staat de werknemer buiten.

Indien uw werkgever blijft weigeren om de eindafrekening op te stellen en uit te betalen, kunt u de kantonrechter vragen om uw werkgever daartoe te veroordelen. In die procedure kunt u tevens aanspraak maken op een wettelijke verhoging omdat het salaris te laat is uitbetaald. De omvang van deze wettelijke verhoging hangt af van de periode dat de werkgever het salaris (uiteindelijk) te laat betaalt. Deze verhoging is maximaal 50% van uw vordering. Daarnaast kunt u aanspraak maken over de wettelijke rente over uw vordering en de wettelijke verhoging.

Indien u dat wilt, kunt u zich in die procedure laten bijstaand door een advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dankje voor uw reactie. Ik ga nu contact zoeken met mijn voormalig werkgever in deze. Mocht hij/zij dan nog afhouden weet ik wat me te doen staat.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag