Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste heer,
Sinds november 2019 ben ik ziek thuis. Ik heb namelijk een tia gehad. Na mijn revalidatie van 7 maanden heeft de revalidatiearts en bedrijfsarts vastgesteld dat ik vanaf 1 september weer 4 uurtjes per dag kan/mag gaan werken. Ik werk op een MBO school en heb altijd 2 dagen per week (praktijk) lessen gegeven, 2 dagen per week stage gereden en 1 dag per week studenten met extra ondersteuningsbehoefte begeleid. Deze werkzaamheden mocht ik van de revalidatiearts en bedrijfsarts weer gaan uitvoeren en langzaam weer opbouwen na 36 uur per week.

Echter bij terugkomst op school zegt de directie dat ik mijn oude werkzaamheden niet meer mag gaan uitvoeren en krijg ik opdrachten waar ik totaal geen affiniteit mee heb. Ik dacht dat altijd een terugkeer naar eigen werk het uitgangspunt is. Ik hoef toch niet zomaar akkoord te gaan met een totaal andere functie of andere werkzaamheden.

Hopende op tegenbericht, teken ik met vriendelijke groet,
P

Geachte heer, mevrouw,

Als u (langdurig) ziek wordt, dan moet u samen met uw werkgever aan de slag om u weer terug op het werk te krijgen. Uitgangspunt is daarbij een terugkeer naar uw eigen werk. U hoeft dus niet zomaar akkoord te gaan met een totaal andere functie of andere werkzaamheden.

Terugkeer in de eigen functie staat voorop.
Ook als u in het kader van uw re-integratie tijdelijk andere passende werkzaamheden doet, mag u er nog steeds naar streven om uiteindelijk weer in uw eigen functie (in vaktaal: de bedongen werkzaamheden) aan de slag te gaan. U mag van uw werkgever verwachten dat hij bijvoorbeeld uw werkplek aanpast of bepaalde taken door een collega laat verrichten om u in staat te stellen in uw oorspronkelijke functie te re-integreren.

U kunt met uw werkgever van mening verschillen of bepaalde andere werkzaamheden passend zijn of niet. Volgens de wet moet het gaan om werkzaamheden die u in redelijkheid kunnen worden opgedragen. Daarbij moet in elk geval rekening gehouden worden met uw arbeidsverleden, uw opleidingsniveau en de hoogte van uw salaris.

Naar mate de andere werkzaamheden dichter bij uw oorspronkelijke werkzaamheden liggen, mag van u eerder verwacht worden dat u een dergelijk aanbod accepteert. Het aanvaarden of afwijzen van andere werkzaamheden kan grote gevolgen hebben.

Als u het met uw werkgever niet eens wordt over de vraag of bepaalde werkzaamheden passend zijn of niet, dan kunt u (of uw werkgever) bij het UWV een zogenaamd deskundigenoordeel aanvragen (een second opinion). Het UWV gaat dan onderzoeken of de aangeboden werkzaamheden passend zijn. Hoewel het oordeel van het UWV niet bindend is, zal een rechter dit oordeel in een eventuele gerechtelijke procedure wel vaak als leidraad gebruiken.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag