Stel vraag

Particulier


Beste heer/mevrouw,

van 1 september 2014 tot eind januari 2015 heb ik stage gelopen in Berlijn. Daar heb ik een kamer gehuurd van iemand die nog een kamer over had en met de verhuurders woonde ik dus in één appartement.
Aan het begin heb ik hen de borg betaald van 300 euro en gedurende deze 5 maanden netjes de huur betaald. Aan het einde van deze periode hebben we afgesproken dat hij de borg zou terugbetalen (geen schade etc.) de week na mijn vertrek naar Nederland (27 januari 2015).
Echter heb ik tot vandaag nog steeds niks ontvangen en hoor ik al maanden smoesjes als "het gaat niet goed nu, ik betaal het in termijnen, ik heb problemen met internationaal overboeken etc."
Aangezien het me ook ongeveer 300 euro zou kosten om even langs te gaan en ik dan alsnog niets zou overhouden van die borg vraag ik me af of ik ook vanuit Nederland iets zou kunnen doen.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen.

Duits recht is van toepassing tenzij die ander, uw verhuurder of van wie u de borg terug moet krijgen (medehuurder?) ook Nederlands is? Wat ik voor u concreet kan betekenen is de verhuurder of degene de u het (deel) van de borg terug moet storten juridisch hierop aanspreken ( Europese incasso) in een "legal"email. De kosten hiervan zijn te overzien en hebben doorgaans goed effect.

Beoordeel dit antwoord:

In Duitsland bestaat de mogelijke om met het zogeheten "Mahnverfahren" vrij vlug en goedkoop een titel te verkrijgen. De verhuurder is verplicht om u ook de kosten van deze procedure te vergoeden. De titel kan vervolgens - indien de verhuurder nog altijd niet tot betaling overgaat - door de Duitse deeurwaarde tenuitvoer gelegd worden. Ook deze kosten kunt u van de verhuurder terug vorderen.
Het Mahnverfahren kunt u zelf via het internet opstarten of via een advocaat in Duitsland. Ook de advocaatkosten kunt u van de verhuurder terug vragen.

Beoordeel dit antwoord:

Het zou een goed idee zijn een Duits advocaat in de arm te nemen. Dus zou de verhuurder begrijpen dat u serieus bent. De kosten moet hij vergoeden. Als u nog in opleiding bent of om andere reden niet viel geld zou hebben kunt u (of een advocaat voor u) tegemoetkoming in de kosten van de Duitse overheid aanvragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag