Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste heer, mevrouw,

Op mijn 17e woonde ik in Duitsland en heb mijn autorijbewijs daar ook op mijn 17e behaald (middels een equivalent van het 2toDrive programma). Het is inmiddels 6 jaar geleden en ik ben nu dus 23.

Tegenwoordig woon ik weer in Nederland en heb mijn Duitse rijbewijs omgewisseld voor een Nederlands exemplaar.

Ik was tot nu toe in de veronderstelling dat het in Nederland zo is dat wanneer een 17 jarige zijn of haar autorijbewijs behaald, dat je 7 jaar beginnend bestuurder bent. Klopt dit? En als je 18 bent en je behaald je rijbewijs dat je slechts 5 jaar beginnend bestuurder bent?

Nu keek ik eens rond op internet en snap een bepaald wetsartikel niet. Het gaat om art. 8 lid 3b 3° van de WVW. Hier maak ik uit op dat iemand die op zijn 17e het autorijbewijs heeft behaald ook gewoon maar 5 jaar beginnend bestuurder is.

Is iemand die op zijn 17e het autorijbewijs behaald nu 5 of 7 jaar beginnend bestuurder?

Wanneer je je eerste rijbewijs hebt gehaald, ben je een beginnende bestuurder. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Of voor welk soort voertuig het rijbewijs geldt.

Als het rijbewijs B (auto) je eerste rijbewijs is, ben je 5 jaar beginnend bestuurder.

Heb je op je 16e of 17e eerst het rijbewijs AM (bromfiets/brommobiel) of T (trekker) gehaald, dan ben je voor 7 jaar beginnend bestuurder. Haal je op 17-jarige leeftijd ook het B-rijbewijs, dan ben je 5 jaar beginnend bestuurder. Dit gaat in vanaf het moment dat het rijbewijs B is afgegeven.

Haal je voor je 18e als eerste rijbewijs AM of T en op of na je 18e het rijbewijs B, dan blijf je 7 jaar beginnend bestuurder. Dit geldt vanaf het moment waarop het rijbewijs AM of T is afgegeven.

Uw veronderstelling is dus onjuist. Met het behalen van uw B-rijbewijs, bent u gedurende 5 jaren 'beginnend bestuurder', ongeacht de leeftijd van het behalen van dat rijbewijs.

Het wetsartikel waarnaar u verwijst, gaat over het lagere promillage dat geldt als je beginnend bestuurder bent. Dat artikelonderdeel bepaalt niet wanneer iemand beginnend bestuurder is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste heer Claus,

Bedankt voor uw uitgebreide uitleg! Duidelijk! Weet u toevallig ook nog het betreffende wetsartikel waar dit in beschreven staat? Zo niet, geen probleem!


Reactie van de vraagsteller

Beste heer Claus,

Bedankt voor uw uitgebreide uitleg! Duidelijk!


U dient dan twee wetsartikelen te combineren: art. 1 Regeling maatregelen rijvaardigheid en geschiktheid 2011 in samenhang met art. 8, lid 3 Wegenverkeerswet 1994.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag