Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Onlangs is mijn schoonvader overleden en ben ik aangesteld als boedelgevolmachtigde.
In 1981 is mijn schoonvader getrouwd en in 1995 van tafel en bed gescheiden (via rechter) en in 2004 definitief gescheiden (via rechter) omdat zijn ex-vrouw hertrouwde.
Mijn schoonvader woonde sinds 1984 eerst gehuwd en daarna zelfstandig tot zijn overlijden in een woning die hij inmiddels volledig in eigendom had (er rust geen hypotheek meer op).
Er is nu verwarring ontstaan over de erving en de rechten van zijn ex-vrouw.
Ik heb geprobeerd het echtscheidingsconvenant te achterhalen. Ik heb eerst via de gemeente de echtscheidingsakte opgevraagd en daarna bij de rechtbank het afschrift. Helaas bleek de convenant niet aangehecht te zijn bij het afschrift.
Ik heb wel een conceptconvenant in de administratie van mijn schoonvader gevonden. Deze is niet ondertekend, maar lijkt behoorlijk definitief, de waarde van het huis en de resterende hypotheeksom van destijds zijn al ingevuld. In de convenant wordt besloten dat mijn schoonvader in het huis blijft wonen en alle lasten op zich neemt, maar dat de woning onverdeeld blijft, aangezien mijn schoonvader in 1995 niet over voldoende middelen beschikte zijn ex-vrouw uit te kopen. De onverdeeldheid zou maximaal 5 jaar blijven. Zijn ex-vrouw zou recht hebben op de helft van de overwaarde van de woning. Ik vind daarna echter niets meer in de administratie over de daadwerkelijke overdracht van deze overwaarde. Ook vind ik geen verlenging van de onverdeelde situatie. Het spoort loopt dood.
Zijn ex-vrouw is na de scheiding van tafel en bed in 1995 in de bijstand gekomen en daar nooit uitgekomen.
Zowel bij mijn schoonvader als bij zijn ex-vrouw is het een understatement om te zeggen dat ze geen held zijn in het bijhouden van een goede administratie. Volgens mijn schoonvader (toen nog bij leven), zou zij geen recht meer hebben op de overwaarde, aangezien dit verrekend zou zijn met de alimentatie of de gemeentelijke bijstand. Dit verhaal is mij onduidelijk.
Met zijn ex-vrouw hebben wij nog goed contact, maar zij geeft aan alle papieren betreffende de scheiding te hebben weggegooid. Daarnaast heeft ook zij geen idee of zij nog ergens recht op heeft of dat het al verrekend zou zijn.
Het huis staat volgens het kadaster enkel op de naam van mijn schoonvader. Ik weet niet of het huis ooit (ook) op de naam van zijn ex-vrouw heeft gestaan.
Mijn vragen:
- Is er nog een mogelijkheid om de afspraken terug te vinden? De convenant kan wellicht nog bij een notaris liggen, maar die heeft bij lange na niet zo'n lange bewaarplicht. De betreffende kantoren bestaan ook niet meer.
- Stel dat de afspraken niet boven water komen, wat moet er dan besloten worden?
- Wat zou er gebeuren in de hypothetische situatie dat er na de onverdeelde periode van 5 jaar geen nieuwe afspraken zijn gemaakt?
- Is het inderdaad mogelijk of standaard gebruik dat de overwaarde wordt verrekend met de alimentatie of de gemeentelijke bijstandsuitkering? Zo ja, is dit terug te vinden?
- Als ik de woning toeken aan de wettelijk erfgenamen (de kinderen van mijn schoonvader), kunnen er dan problemen ontstaan?
Ik hoop dat mijn potige epistel een duidelijk verhaal vormt en dat u uw licht daarover kan laten schijnen.
Met vriendelijke groet,
Wellicht is het nog mogelijk het convenant met beschikking op te vragen bij de Rechtbank. Er dient bij het Kadaster te worden nagegaan of de woning notarieel is verdeeld. Is dit niet gebeurd dan dient dit alsnog te geschieden, maar dan valt slechts de helft van de woning in de nalatenschap. Verrekening van de overbedelingssom met alimentatie of bijstandsverhaal is een optie, maar dan moet dit wel ergens uit blijken, wellicht weet de gemeente hier ook meer van. Voor verdere juridische bijstand bij de afwikkeling van de nalatenschap kunt u gerust met mij contact opnemen.
Reactie van de vraagsteller
Ik heb geprobeerd het convenant via de rechtbank op te vragen. Maar hij bleek die niet aangehecht bij de uitspraak. In het kadaster staat het huis enkel op naam van mijn schoonvader.
Ik zit nu wat vast doordat ik geen stukken heb waaruit blijkt of de woning momenteel nog steeds onverdeeld is of dat hij al wel verdeeld is.