Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
Mijn werkgever heeft aangegeven dat mijn tijdelijk contract niet wordt verlengd, vanwege bedrijfseconomische problemen.Het bedrijf deelt mij bovendien mee dat ik de gevolgde opleiding gedeeltelijk moet terugbetalen. Hier ben ik het niet mee eens.
Ikzelf ben altijd in de veronderstelling geweest dat ik deze kosten alleen diende te betalen als ikzelf mijn arbeidscontract zou verbreken, door bijvoorbeeld ontslag te nemen. In mijn contract is een passage opgenomen waarin staat dat bij 'uitdienstreding' de opleidingskosten terugbetaald moeten worden. Bij uitdienstreding binnen 1 jaar na de opleiding moet dat voor 100%, in het 2e en 3e jaar na uitdienstreding wordt 50 procent van het geld retour verwacht.
Op internet heb ik diverse bronnen gevonden (incl. rechterlijke uitspraken) die aangeven dat uitdienstreding impliceert dat de werknemer actief uit dienst treed. In mijn geval is dit niet aan de orde, mijn contract wordt immers door mijn werkgever niet verlengd. Ikzelf zou er dolgraag willen blijven werken. Bovendien is mij bij aanvang van de opleiding, overigens gestimuleerd door de werkgever, nooit expliciet vermeld dat ook als mijn contract afliep en niet zou worden verlengd, de kosten gedeeltelijk of zelfs geheel voor mijn rekening waren.
Heb ik in deze gelijk en op wat voor manier kan ik deze zaak het best aanpakken?
Je hebt zeker een punt. Uitdiensttreding veronderstelt een activiteit van degene die (op dat moment nog) in dienst is. Bij de ook vaak gebruikte term "beëindiging van het dienstverband" o.i.d. zou je daar nog anders over kunnen denken: beide partijen kunnen immers het dienstverband beëindigen, maar er kan er maar één uit dienst treden (en dat is niet de werkgever;)). Ook komt dit soort onduidelijkheden vanwege de ongelijke verhouding tussen de werkgever en de werknemer alleen al om die reden normaal gesproken voor rekening van de werkgever.
Zeker gelet op de omstandigheden van dit geval (waaronder het niet-verlengen van een tijdelijk contract door de werkgever is dit zonder meer de enige redelijke uitleg van het beding, punt.
N.B. voor de vraag hoe je bedingen uit overeenkomsten moet interpreteren zou je eens kunnen Googelen op "Haviltex" en "overeenkomst." Eigenlijk is dat niet eens nodig, want zoals je zelf al aangeeft is er inderdaad genoeg jurisprudentie die je gelijk geeft.
Ik ga er eerlijk gezegd van uit dat je je werkgever hiervan eenvoudig zult kunnen overtuigen. Mocht dat niet het geval zijn, dan valt het te overwegen om een jurist in de hand te nemen. Als je een rechtsbijstandverzekeraar hebt of lid bent van een vakbond kun je daar terecht, zo niet dan kun je overwegen contact op te nemen met mij of één van de andere arbeidsrechtjuristen hier. Wij helpen je graag tegen - altijd - een redelijk tarief.
Succes & vriendelijke groet,
N.B. Ik zie nu pas dat je ook nog vraagt hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ik zou zeggen: laat je werkgever dit antwoord lezen, al dan niet vergezeld van de jurisprudentie die jij (ook al) hebt gevonden.