Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste heer/ mevrouw,

Ik ontvang een bijstandsuitkering van de gemeente Venlo. Ik woon antikraak. Ik heb vanaf 1 juli te maken met de kostendelersnorm, m.a.w. ik word gekort op mijn uitkering omdat is bepaald dat ik bepaalde kosten kan delen met degene die hier ook staat ingeschreven op mijn adres. Ik huur een aparte unit en heb geen enkele band op welke manier dan ook met degene die hier ook een unit huurt van de antikraakstichting. De gemeente zegt me dat anti kraak 'huur' geen commerciële huur is en dat ik daarom gekort wordt op mijn uitkering. Ook al woon ik geheel zelfstandig in mijn unit, toch wordt ik door die wet gekort op de uitkering. Het klopt dat ik geen commerciële huur heb, maar dat heeft in mijn situatie niets met de werkelijkheid te maken, nl. dat ik financieel niets, maar dan ook niets met mijn bovenbuurman te maken heb. Kunnen jullie mij tips geven hoe ik ervoor kan zorgen dat ik NIET wordt gekort? Met de gekorte bijstand die ik ga krijgen kan ik NIET in mijn levensonderhoud voorzien namelijk. Mvg Katja

Ik begrijp uit de vraag dat op basis van art. 22a Participatiewet een korting plaatsvindt op de uitkering, omdat je je woning deelt met een andere meerderjarige bewoner.

In principe hoeft deze persoon niet meegerekend te worden, mits sprake is van een huurder die een commerciële prijs betaalt en ook jij een commerciële huur met de huurbaas hebt afgesproken.
Bij kamerhuur zal bijvoorbeeld geen sprake zijn van deze kostendelersnorm, omdat daar -doorgaans- sprake is van een commerciële prijs.

Hoofdvraag: is een huurprijs voor een antikraakwoning een commerciële prijs?

Afhankelijk van de daadwerkelijke huurprijs, denk ik dat goed te betogen valt dat dit zo is. Als je bijvoorbeeld €200 huur betaalt, dan zal dit niet veel verschillen van een goedkope sociale huurwoning met huurtoeslag.
Daarbij: iemand die antikraak woont, heeft vaak weinig rechten. Dit vertaalt zich uiteraard in de huurprijs. Dat is een zeer commercieel principe. Het zou wel heel vreemd zijn als je dezelfde prijs betaalt als iemand die een normale huurwoning heeft.
Bovendien worden antikraakwoningen veelal aangeboden door commerciële partijen.

Tenzij de huurprijs rond de €50 bedraagt, zou ik stellen dat, gezien de beperkte rechten en gezien de commerciële antikraakmarkt, er sprake is van een commerciële huurprijs.
In dat geval geldt de kostendelersnorm niet.

Je kan dit alles in een bezwaarschrift melden. Je kan ook even contact opnemen met mij. Ik kan kosteloos een bezwaarschrift opstellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag