Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beste heer/mevrouw,

Hoe 'streng' is mijn concurrentiebeding? Bij indiensttreding heb ik een concurrentiebeding getekend. Ik vraag mij nu af, of het voor mij mogelijk is om in de toekomst als schuldhulpverlener te blijven werken (nu aan (ex) ondernemers). Is het mij toegestaan als schuldhulpverlener aan particulieren te werken? Zowel in loondienst als zelfstandig? Het is nogal een ruim concurrentiebeding, heel jaar en heel Nederland! En wat wordt er onder concurrent verstaan (enkel SHV aan (ex) ondernemers) of ruimer?

Mijn concurrentie beding is als volgt:
1. Het is u niet toegestaan gedurende en/of binnen één jaar na het einde der dienstbetrekking in dienst te treden van één onzer cliënten of één onzer concurrenten, (onder concurrent wordt verstaan: Een bedrijf dat zich bezig houdt met het verstrekken van insolventieadvies en schuldhulpverlening aan bedrijven, dan wel een bedrijf dat zich voorneemt om die activiteit te gaan uitvoeren) dan wel van iemand die ten tijde der dienstbetrekking cliënt of personeelslid van ons is geweest.
2. Het is u niet toegestaan binnen één jaar na het einde der dienstbetrekking zelfstandig, of in enige vorm van samenwerking, werk of diensten gelijk van aard te verrichten voor een cliënt of een concurrent van ons, of voor iemand die ten tijde der dienstbetrekking cliënt, of personeelslid van ons is geweest.
3. Het is u niet toegestaan binnen één jaar na het einde der dienstbetrekking te bevorderen, dat een cliënt van ons overgaat naar een soortgelijk bedrijf als het onze, of bij zodanige overgang enige bemiddeling of tussenkomst te verlenen of op andere wijze daarbij behulpzaam te zijn.
4. Door het enkele feit van overtreding van een van genoemde verboden verbeurt u een direct opeisbare boete van € 5.000,- (vijfduizend euro) voor elke overtreding, te vermeerderen met een boete van € 500,- (vijfhonderd euro) voor elke dag dat de overtreding duurt.
5. De regio waartoe artikel 1, 2, 3 en 4 zich toe uitstrekt, beperkt zich tot Nederland.

Alvast bedankt.

U heeft een heel uitgebreid concurrentiebeding. De duur is weliswaar beperkt tot 1 jaar, maar het beding geldt voor heel Nederland. Het artikel noemt insolventieadvies en schuldhulpverlening aan bedrijven maar niet aan particulieren. Dat zou de uitweg kunnen zijn. Echter u mag daarbij niet in dienst treden bij een bedrijf dat dezelfde diensten ook aan bedrijven levert of zelfs maar wil gaan leveren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor de snelle reactie. Zover was ik ook. Het gaat mij om wat er WEL mogelijk is. Is dit concurrentiebeding niet té streng? Want zo kan ik amper mijn beroep uitvoeren als ik uit dienst ben! Zou ik het bijvoorbeeld kunnen aanvechten, heeft dat kans van slagen om e.e.a. in te perken? En zou ik als zelfstandige kunnen werken buiten de huidige doelgroep om zonder bang te zijn een boete om mijn oren te krijgen? Kortom, wat zijn mijn mogelijkheden om in deze branche te blijven?


U kunt het aanvechten op grond van het gegeven dat het concurrentiebeding heel Nederland omvat. Echter, hoe graag ik ook zou willen, ik kan u geen garantie geven dat dit ook succesvol zal zijn. Wat u tegengeworpen wordt is dat u wist wat u tekende en zich vooraf had moeten realiseren wat het betekende. U zou als zelfstandige uw beroep kunnen uitoefenen door middel van diensten aan particulieren. Zoals u zelf ook al had geconstateerd.

Beoordeel dit antwoord:


Ik zie wel wat meer mogelijkheden voor u en graag geef ik u meer gedetailleerde informatie. De rechtspraak laat zien dat een concurrentie beding redelijk moet zijn. Het moet o.a. bevatten:
1. Een redelijke termijn (max. 1 jaar, dan wel een periode niet langer dan het tijdelijke contract zelf).
2. Een duidelijke omschrijving van wat niet mag (geen vage, ellenlange omschrijvingen)
3. Een redelijke geografische beperking (over het algemeen bijv. niet heel Nederland)
4. De boeteclausule moet redelijk zijn (in verhouding tot salaris).

Als het concurrentiebeding een werknemer onredelijk beperkt om zijn werk uit te oefenen of hem in het geheel niet meer in staat stelt in die branche werkzaam te zijn gedurende een lange tijd, zoals in uw geval, kan de rechter worden verzocht het beding te vernietigen/matigen. Het beding kan geheel of gedeeltelijk worden vernietigd (bij gedeeltelijke vernietiging kan de regio verkleind worden, de termijn verkort etc.).

Ook kan de rechter bepalen dat de werkgever aan de werknemer een vergoeding moet betalen voor de duur dat hij zijn werk niet kan uitoefenen of erg belemmerd wordt in zijn werk.
De rechter kijkt heel goed naar het belang van de werknemer:
Bij het belang van de medewerker, gaat het om het belang van vrije keuze van de arbeid, mogelijkheden tot positieverbetering en ontplooiingsmogelijkheden, voorkomen van werkeloosheid etc. Bij het belang van de werkgever, gaat het om het voorkomen van aanmerkelijke schade door (onrechtmatige) activiteiten van de voormalige medewerker.
Het gaat hier dus niet om het belang van de werkgever om bepaalde medewerkers in dienst te houden. Wordt het beding gebruikt als drempel voor vertrek van medewerkers, dan bestaat er een goede kans dat de rechter deze drempel grotendeels wegneemt door de werking van het beding te beperken.


Procedureel zijn er voor de werknemer voldoende mogelijkheden om op korte termijn een voorlopig) oordeel van de rechter te krijgen over de vraag of er sprake is van een rechtsgeldig overeengekomen concurrentiebeding en zo ja, of dit geheel zou moeten blijven gelden en of er sprake is van overtreding van dit beding.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag