Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Beste heer/mevrouw,

Een tijdje geleden fietste ik in amsterdam naar mijn werk en botste ik tegen een persoon die in de verkeerde fietsrichting reed. Mijn nieuwe fiets (1week oud) was total loss verklaard door de fietsenmaker en er moest een nieuwe komen. Mijns inziens was de andere fietser aansprakelijk voor het ongeval omdat hij aan aan de verkeerde kant van de weg fietste. Helaas wil hij zich niet verhalen op zijn WA verzekering en zit ik nu met "de gebakken peren".

Hij verklaard dat er in deze situatie geen borden waren opgesteld dat men niet in deze richting zou mogen fietsen. Toch mag je volgens mij aannemen dat het in Nederland algemeen bekend is dat men zich aan de rechterkant van de weg moet bevinden, en niet tegen in het verkeer mag gaan... Graag zou ik weten wat ik hier aan kan doen en wie er in zijn gelijk staat.

Met vriendelijke groet,

U heeft gelijk. art 4 Reglement verkeersregels en verkeerstekens:
Bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden.
Hij had alleen aan de voor hem linkerkant mogen fietsen als er een bord stond of hij daartoe een aanwijzing had gekregen. Dus juist omdat er geen bord stond had hij rechts moeten houden.
Dus u kunt hem aansprakelijk stellen voor de schade zowel aan de fiets als letselschade als u die heeft opgelopen. Als hij het niet wil melden bij zijn verzekeraar dan moet hij de schade zelf betalen. Als u dat wilt kan ik u daarin bijstaan.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik weet niet zeker of ik het correct heb beschreven. Het betrof de stadhouderskade in Amsterdam. Dit is een hoofdweg met aan beide kanten een fietspad. De andere fietser kwam tegen de rijrichting in fietsen, wij botsten frontaal op elkaar. In zijn verdediging schreef mij het volgende: "Het Juridisch Loket gaf aan dat wij gelijke zijn op de fiets en dan de situatie bepalend is. Er staan geen borden die aangeven dat je daar niet in mag rijden en dus treft het mij volgens de rechtswinkel geen blaam." Toch ben ik er van overtuigd dat bij fietspaden aan beide kanten, het verkeer in de normale rijrichting eenrichting is?


In art. 3 lid 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 is bepaald dat bestuurders verplicht zijn zoveel mogelijk rechts te houden. Daar voegt art. 5 lid 1 RVV 1990 aan toe dat fietsers het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad gebruiken.
Indien aan beide zijden van de weg een fietspad ligt, dan dien je als fietser van het meest rechter fietspad gebruik te maken. Doe je dan niet, dan rijd je immers uiterst links en daarmee handel je in strijd met art. 3 lid 1 RVV 1990. Dit is slechts anders wanneer bij het fietspad is aangegeven dat dit bedoeld is om in beide richtingen te gebruiken. Daarvan is ter plaatse, voorzover mij bekend, geen sprake.
Indien uw wederpartij weigerachtig blijft, rest niet anders dan hem voor de rechter te dagen. Uit uw vraag kan ik niet opmaken of de schade beperkt is gebleven tot uw fiets, of dat er ook sprake is van letselschade. In het laatste geval adviseer ik u zo spoedig mogelijk een gespecialiseerde letselschadeadvocaat te consulteren

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hartelijk dank voor uw snelle en gerustellende reactie. Ik heb "gelukkig"geen letselschade. Op miraculeuste wijze ben ik ongedeerd gebleven. Ik zal hem confronteren met uw antwoord en hoop dat hij zich met dit antwoord gewonnen geeft. Anders denk ik niet dat het de moeite is voor 160 euro (kosten vam de fiets) om verdere stappen te ondernemen.

Nogmaals hartelijk bedankt.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag