Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Beste Heer, Mevr,

Ik en mijn partner gaan uit elkaar.
Gezamelijke woning
Samenlevingscontract
2 kinderen
Eigen rekeningen
Nu wil het geval dat in het samenlevingscontract staat bij KOSTEN HUISHOUDING:partijen verplichten zich maandelijks naar evenredighijd van inkomen bij te dragen aan de gemeenschappelijke rekeningen.
Wij leven 15 jaar samen.
Ik verdien ondertussen het dubbele salaris en zei heeft 10 jaar geleden 1 werkdag ingeleverd voor de kinderen.
Nu heeft zij altijd alleen de boodschappen betaald a 450 euro vast bedrag en ik de rest a 1200 euro.
Een groot verschil dus. Boodschappen en energie zijn altijd afgeschreven van gezamelijke rekening en alle andere verzekeringen en rente en premies van mijn prive rekening. Is dit mogelijk om terug te laten verhalen om mijn partner, en zo de overwaarde van de woning waarmee ik haar wil moet uitkopen naar beneden te halen?

Alvast bedankt

Dhr. Martin

Geachte heer,

Ja op grond van het samenlevingscontract heeft u een vordering op uw ex. Althans zo lees ik uw relaas. Wat staat er precies in het contract?

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Heer,

dit staat er in onze samenlevingsovereenkomst.

Kosten huishouding
Artikel 2
1. Uitgaven ten behoeve van de gewone gang van huishouding worden gedaan ten laste van de gemeenschappelijke bank of girorekening en of een gemeenschappelijke kas. Partije verplichten zich maandelijks naar evenredigheid van hun inkomen zo nodig door schatting vastbte stellen- bij te dragen aan deze gemeenschappelijke rekening en/of kas, zodanig datbdaarmede de kosten van de gewone gang van de huishouding kunnen worden bestreden.
Onder inkomen wordt verstaan het besteedbaar inkomen, na betaling van belastingen, premies sociale verzekeringen en kosten die redelijkerwijs gemaakt moeten worden voor de verwerving van het inkomen.
Indien te eniger tijd het inkomen niet toereikend is om de kosten van de gewone gang van de huishouding te bestrijden, zijn partijen gehouden aan de gemeenschappelijke rekening en/of kas bij te dragen naar evenredigheid van hun vermogen.
2. Tot de uitgaven ten behoeve van de gewone gang van de huishouding worden onder meer gerekend de woonlasten, waaronder begrepen de rentelasten en overige aftrekbare kosten doch niet de aflossing van (hypothecaire) financieringen aangegaan voor de verwerving en of onderhoud met betrekking tot de gemeenschappelijke bewoonde woning, de uitgaven ter zake van de verwerving van de ten behoeve van de gemeenschappelijke huishouding strekkende zaken, de kosten van de gebruikelijke verzekeringen, de kosten van de gezamelijke vakanties en de kosten van medische verzorging, behoudens het hierna onder lid 3 bepaalde.

Premies en koopsommen:
3. Tot de kosten van de gemeenschappelijke huishouding behoren evenwel niet premies en koopsommen van overlijdensrisicoverzekeringen(daaronder het risicodeel van een een gemengde verzekering en een ongevallenverzekering begrepen) en al hetgeen overigens in dit verband word verschuldigd.
De begunstigde partij dient tevens verzekeringnemer te zijn van een dergelijke verzekering en indien dat niet het geval is, wordt de begunstigde partij geacht verzekeringnemer te zijn. De begunstigde partij draagt de deswege verschuldigde of betaalde premies en koopsommen.
Ingeval van een verekening van de desbetreffende premies en koopsommen wordt daarover tevens een rente vergoed, welke rente nu voor alsdan wordt vastgesteld op depositorente van de Europese Central Bank vermeerderd met vijf en zeventig/honderdste (0,75) procentpunt, over de desbetreffende periode.

Schulden algemeen:
4. Ieder van partijen is met uitsluiting van de ander aansprakelijk en draagplichtig voor de schulden die hij of zij alleen heeft aangegaan of die op andere wijze alleen in zijn of haar persoon zijn ontstaan, behoudens het hiervoor bepaalde.
5. Indien ter financiering van goederen aangeschaft voor de gemeenschappelijke huishouding een geldlening is aangegaan, zal de rente worden gerekend tot de kosten van de gemeenschappelijke huishouding. Zijm bedoelde goederen gemeenschappelijk eigendom, dan wordt ook de aflossing tot de kosten van de gemeenschappelijke huishouding gerekend.

Aflossing hypothecaire geldlening:
6. Is de gezamelijke te bewonen woning gemeenschappelijk eigendom, dan wordt de aflossing (daaronder begrepen de spaarpremie voor een polis van levensverzekering gesloten in verband met de financiering van de woning in gemeenschappelijk eigendom) eveneens tot de kosten van de gemeenschappelijke huishouding gerekend. Voorts worden in dat geval tot die kosten gerekend de kosten van alle reparaties, als bedoeld in artikel 3:220 en 5:123 van het burgelijk wetboek, zakelijke belastingen, eventuele servicekosten en de lremie voor de opstalverzekering.
Uit deze regeling kan niet ye eniger tijd door een van de partijen het bestaan van een huurverhiuding worden afgeleid.

Eigen middelen:
7. Indien door lartijen een door hen gezamelijke te bewonen woning en/of een door hen gezamelijke te gebruiken tweede woning in mede-eigendom wordt verkregen, zal de partij die uit eigen middelen meer dan zijn/haar aandeel van de koopsom, de aflossingen en de kosten heeft betaald voor het meerdere een vordering hebben op de andere partij.
Deze vordering is opeisbaar bij vervreemding van de woning ( waaronder begrepen economische eigendomsoverdracht) en bij het einde van deze overeenkomst, alsmede bin faillissement van de schuldenaar of diens surseance van betaling. De vordering zal geen rente bedragen.

Alvast bedankt voor de moeite.

Met vriendelije Groet,

Dhr. MARTIN


Als ik het goed lees heeft u meer te vorderen

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag