Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Graag wil ik inwonen bij mijn vriendin. Zij heeft al jaren een sociale huurwoning, via een particuliere verhuurder, en in haar contract staan geen bepalingen inzake inwonen. Ik heb hierbij twee vragen:

1) Het huidige huurcontract (opgesteld in 2014) van mijn vriendin staat op haar naam en die van haar ex-vriend. Hij woont al enkele jaren niet meer op het adres (en staat ook niet meer ingeschreven bij de gemeente). Vanwege verhuurderswisselingen, spanningen met de huidige eigenaar/verhuurbaas (hij gaf aan bij voorkeur mijn vriendin uit te willen kopen), heeft er nooit een aanpassing van het huurcontract plaatsgevonden en staat dit nog steeds op hun beider naam. Er heeft jaren geleden telefonische communicatie plaatsgevonden met de vorige verhuurder over het vertrek van de ex-vriend, maar dit heeft nooit geleid tot een aanpassing van het huurcontract. Mijn vriendin heeft de voorkeur het contract nu niet aan te passen, omdat dit voor de huidige verhuurder mogelijk een reden kan zijn om het contract aan te laten passen in zijn voordeel (bijv. huur verhogen, alleen wonen niet toestaan, inwonen niet toestaan, sociale karakter van de woning ontdoen, ontbinden of wat voor reden dan ook). Loopt mijn vriendin hierbij nog een risico met het in stand houden van het huidige huurcontract?
2) Zijn wij verplicht het inwonen van mij, bij mijn vriendin te melden aan de verhuurder? Ook in relatie tot bovenstaande situatie? Over inwonen staat verder niets over opgenomen in het huurcontract.

Alvast heel erg dank voor de reactie.

1. Uw vriendin doet er verstandig aan het huurcontract aan te passen, omdat als u bij haar komt inwonen er dan 3 mensen woonachtig zullen zijn ook al woont de ex niet meer bij haar. De verhuurder zou dan om deze reden de huur kunnen verhogen.
2. In het licht van het eerste punt is het aan te raden dit wel te doen, omdat er dan duidelijkheid bestaat voor partijen en zeker voor de verhuurder m.b.t. verhaal mocht uw vriendin de huur niet voldoen. De verhuurder zal dan u beiden kunnen aanspreken tot betaling.

Mocht er desondanks een geschil rijzen, neemt u (of uw vriendin) dan desgewenst contact met mij op.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de reactie. Ik begrijp dat het verstandig zou zijn om het huurcontract aan te passen, maar in hoeverre is dit de verantwoordelijkheid van haar als huurder wanneer dit in het verleden telefonisch is gemeld? Tevens, in hoeverre heeft mijn vriendin als huurder een verplichting om inwoning te melden? Volgens de algemene bepalingen van de huurovereenkomst staat onderstaande. Wordt hier ook inwoning mee bedoelt? Alvast bedankt.

"1.3 Huurder is - zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van verhuurder - niet bevoegd het gehuurde geheel of gedeeltelijk in huur, onderhuur of gebruik aan derden af te staan, daaronder begrepen het verhuren van kamers en het verlenen van pension of het doen van afstand van huur."


Als zij dat reeds in het verleden heeft gemeld en de verhuurder doet er niets mee dan kan haar geen verwijt worden gemaakt.
Volgens de genoemde bepaling zou het zo kunnen zijn dat indien er geen melding van inwoning plaatsvindt dit gezien kan worden als gebruik door derden indien u bij haar zou intrekken. De verhuurder kan dan maatregelen treffen hiertegen. Derhalve is het aan te raden hiervan melding te doen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag