Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beste,

Er loopt een recht van overpad (voetpad) door onze tuin, ten laste van ons en ten behoeve van onze buren. Echter, al meer dan ruim 30 jaar wordt hier geen gebruik van gemaakt en kan hier ook geen gebruik van worden gemaakt doordat een schutting dit onmogelijk maakt (er zit geen poort in). De buren eisen nu hun recht op en willen dat er een poort in de schutting komt.

Is verjaring inmiddels van toepassing, op voet van art. 3:306 BW en 3:106 BW (namelijk: het recht van overpad is gefrustreerd en daartegen heeft men >20 jaar geen bezwaar gemaakt)?

Veel dank voor jullie reacties.

Nou nee niet gebruik ( non uses) was vroeger zeker wel een reden tot opheffing, maar dat is komen te vervallen in het nieuw recht ( 1992/93) . Er zal een andere rechtsgrond gevonden moeten worden, bijvoorbeeld prijs geven van rechten en of uwerzijds inbezitneming van het volle genot van de grond( en ) of rechtsverwerking. De eerste twee zijn wel onderhevig aan de mogelijkheid van verjaring. Verder kan de rechter de erfdienstbaarheid op verzoek van het dienende erf opheffen als er geen redelijk belang bij instandhouding meer is ( maar dan zal het eerder door mij genoemde ook aan de orde komen) artikel 5:79 BW . Ik kan voor u grondig onderzoek verrichten en daarna uw rechtspositie uiteenzetten in een brief gericht aan uw buren, uiteraard op basis van wet en rechtspraak.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag