Wonen, Buren
Particulier
Ik zit met de volgende situatie. Ik woon op het moment met mijn ex-partner in een huurhuis waarvan het contract op mijn naam staat. Echter hebben wij constant ruzie en wil ik haar uit huis zetten. De woningcoöperatie zei dat die mogelijk was omdat er met haar geen contract is, echter bij het bellen van de politie, vertellen zij dat zij huurrecht heeft. Wij wonen op het moment 15 maanden samen. Kan ik haar uit huis zetten? Zo ja, wat kan ik dan doen? Zo nee, kan ik haar verplichten mee te betalen aan de vaste lasten?
Alvast bedankt!
Als er geen sprake is van huwelijk/geregistreerd partnerschap is geen sprake van medehuurderschap van rechtswege. Als ook geen sprake is van een samenlevingsovereenkomst heeft de ex-partner ook op die basis geen huurrechten t.o.v. u. U kunt uw ex-partner dus per aangetekende brief verzoeken/sommeren het huis binnen 14 dagen te verlaten. Bij gebreke daarvan mag u de cilinders van de sloten vervangen. Daarna moet u haar wel de kans geven haar eigendommen op te halen.
Reactie van de vraagsteller
Allereerst bedankt voor uw spoedige reactie.
Echter heb ik nog een vervolgvraag n.a.v. uw antwoord. Is het verplicht een aangetekende brief te sturen of volstaat ook een gewone brief met een eventuele kopie hiervan? Ik denk dat het om draait dat de bewijslast dat zij deze brief heeft ontvangen?
Daarnaast, wat kan ik doen in het geval zij na deze 14 dagen weigert te verhuizen en zij weet op een of andere manier toch in het huis te verblijven, kan ik dan ook eventueel de politie inschakelen om mijn recht te doen laten gelden of zullen die met hetzelfde argument aankomen lopen?
Zonder aangetekende brief of een handtekening voor ontvangst op een gewone brief of een getuige bij overhandiging van de brief heeft u geen bewijs. Dat is dus niet aan te raden. Verder zal zij op enig moment toch het huis moeten verlaten en dan kunt u de sloten vervangen. De politie zal u niet helpen met uitzetting omdat dit een civielrechtelijke aangelegenheid betreft, niet een strafrechtelijke.
Reactie van de vraagsteller
Nogmaals bedankt voor uw spoedige reactie.
Ik heb echter erbij vergeten te vragen of het uitmaakt dat er een kind van 17 jaar die onder toezicht stelling staat bij Jeugdzorg, er ook woont. Het kind is volledig van haar. Zou het ook mogelijk zijn deze eruit te plaatsen met de moeder? Of gelden in dit geval andere regels?
Reactie van de vraagsteller
Hartelijk bedankt voor alle reacties! Ik ga hier mee aan de slag en ben blij dat u mij geholpen heeft!
Een paar kanttekeningen: de politie heeft verstand van strafrecht, niet van civielrecht. De politie wil geen huiselijk geweld en roept daarom soms iets,maar voor hen is de hoofdregel: is er een geschil, dan ga je maar naar de rechter.
Is er mede-huurderschap? Als uw verhaal klopt denk ik van niet. Sloten vervangen als geadviseerd door een collega, kan praktisch werken, maar kan ook tot escalatie leidden. Alternatief is eerst te sommeren het huis te verlaten en anders bij een rechter vragen vast te stellen dat ze geen recht heeft bij u over de vloer te komen, evt. (bij escalatie) met het verzoek een straatverbod op te leggen.