Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Beslissing UWV Wia uitkering terecht?

Sinds 12 september 2018 ontvang ik een WGA uitkering van het UWV wegens PTSS, angststoornis en ernstige rugklachten. Ik ben al sinds 2016 bezig met verschillende behandelingen bij onder andere fysiotherapeuten, psychologen et cetera. Momenteel sta ik weer op de wachtlijst voor gespecialiseerde GGZ wegens ernstige terugval.
Mijn WGA uitkering zou bijna aflopen. Het UWV vermeldde in januari/februari 2023 dat zij ongeveer in juni/juli 2023 contact met mij zouden opnemen om te vragen hoe het ging. Als de situatie nog steeds hetzelfde zou zijn, dan zou er eind september een laatste gesprek plaatsvinden en zou mijn WGA worden omgezet naar IVA. Mijn situatie is helaas nog steeds niet veranderd en is zelfs verergerd. Ik hoorde maar niks van het UWV en ik kreeg begin september een uitnodiging voor op kantoor op 21 september 2023.

Daar werd mij verteld dat zij mij te jong vonden om mij definitief af te keuren en dat ik beter zou worden als ik zou gaan beginnen met vrijwilligerswerk en dan uiteindelijk als doel om weer te werken voor salaris.
Zij hebben mij doorverwezen naar een re-integratie bureau. Ikzelf heb wel gekozen voor een bureau die gespecialiseerd is in hoog sensitiviteit aangezien ik naast mijn diagnoses ook extreem hoog sensitief ben. De hspcoach waar ik ben geweest vond het bizar dat het UWV plots deze beslissing heeft genomen en vindt dat er zo juist meer mentale druk op mij komt te staan wat weer belemmerend is voor mijn herstel.

Ik wil u graag vragen of het UWV niet te laat is geweest met de beslissing. 12 september 2018 ging mijn WGA in en 21 september 2023 werd mij verteld dat zij mij in verband met mijn leeftijd niet kunnen afkeuren. Als ik 60 was geweest dan was het een ander verhaal volgens het UWV.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de beslissingen van het UWV altijd openstaan voor bezwaar en beroep - je hoeft de beslissing dus niet zomaar te accepteren als je het er niet mee eens bent.

Het kan voorkomen dat een besluit in jouw ogen te laat wordt genomen. Uit jouw bericht begrijp ik dat het UWV eerder heeft aangegeven dat ze in de zomer contact met je zou opnemen, maar dit pas in de herfst heeft gedaan. Het UWV is gebonden aan bepaalde voorschriften over termijnen, maar er is ruimte voor interpretatie en soms moet je als burger zelf actie ondernemen om je rechten te beschermen.

Wat betreft het besluit zelf: het is echt het UWV's taak om te beoordelen of en in welke mate iemand arbeidsongeschikt is. Het klopt dat leeftijd een factor kan zijn in die beoordeling, maar het zou niet de doorslaggevende factor moeten zijn. Heb je wellicht het idee dat je leeftijd onevenredig zwaar weegt in hun beslissing?

Soms kan, wanneer een zaak complex is, het laten uitvoeren van een onafhankelijke medische expertise zinvol zijn. Een onafhankelijk medisch specialist kan dan kijken naar jouw situatie en een objectief oordeel geven over jouw belastbaarheid. Dit kan helpen om te bepalen of de beslissing van het UWV redelijk is.

In dit geval zou ik je aanraden om juridische hulp te zoeken om je situatie te beoordelen en je te adviseren over de vervolgstappen. Dit kan de vorm zijn van een advocaat, maar ook een vakbond of belangenorganisatie kan hulp bieden.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag