Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Beslissing OvJ aanvechten mbt onterechte boete

Begin september heb ik een voertuig op mijn naam laten zetten.
Een paar dagen hierop werd ik - tijdens het rijden - onderworpen aan een controle door de politie, die mijn papieren vorderden. Deze kon ik laten zien, met uitzondering van het kentekenbewijs daar ik deze op dat moment nog niet had ontvangen.
Ik liet de agent het tenaamstellingsbewijs zien, maar dat is blijkbaar niet geldig.
Er werd dus een proces verbaal opgemaakt.
Al geruime tijd geleden ontvangen en ook geïnformeerd bij RDW wat de procedure is omtrent het rijden zonder kentekenbewijs in de eerste periode na tenaamstelling.
Deze bevestigden mij dat je de eerste 14 dagen mag rijden zonder kentekenbewijs! Dit is ruim gemeten omdat door drukte bij de bezorger het soms even kan duren voor een poststuk op zijn bestemming is.

Naar aanleiding van deze verkregen informatie had ik vertrouwen in een succesvol beroep bij het OM. De beslissing is vandaag per post aangekomen en tot mijn grote verbazing is dit beroep afgewezen! De OvJ is van oordeel dat de ambtenaar in kwestie conform de richtlijnen heeft gehandeld en er geen aanleiding kan zijn om de boete kwijt te schelden. Ik heb een schrijven van RDW in bezit dat bewijst dat de boete onterecht is, ze hebben mij zelfs verwezen naar diverse officiële bronnen die zo online te raadplegen zijn. Verder lieten ze ook weten dat de politie altijd het kentekenregister kan raadplegen.

Mijn vraag is wat ik nu het beste kan doen? Ik vind dit soort boetes echt een vorm van 'burgertje pesten'. De informatie is klaar en duidelijk en toch word ik bestraft voor het niet kunnen tonen van een document dat ik nog niet in bezit had!

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Zeker, ik kan je helpen om te begrijpen hoe je bezwaar kunt maken tegen een verkeersboete in Nederland.

Het proces begint met het ontvangen van de beschikking, het officiële document waarin je boete wordt aangekondigd. In deze beschikking staat aangegeven hoe je bezwaar kunt maken. Let op, dit moet binnen 6 weken na de datum op de beschikking gebeuren.

Je kunt bezwaar maken door een brief te sturen naar de officier van justitie. In deze brief beschrijf je waarom je het oneens bent met de boete. Je moet ook je naam, adres, geboortedatum en het CJIB-nummer (dat je vindt op de boete) vermelden.

Het is ook van belang bewijs te verzamelen om je punt te onderbouwen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van foto's, getuigenverklaringen of andere relevante informatie die je bezwaar sterker maakt.

Nadat je je bezwaar hebt ingediend, ontvang je een ontvangstbevestiging. Vervolgens beoordeelt de officier van justitie je bezwaar. Je ontvangt vervolgens een brief met het besluit.

Als je bezwaar wordt afgewezen, kun je nog in beroep gaan bij de kantonrechter.

Hou er wel rekening mee dat dit een korte samenvatting is en het proces complex kan zijn, afhankelijk van je situatie. Het kan verstandig zijn om een jurist of advocaat te raadplegen voor meer gedetailleerd advies.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste,
Dank voor uw duidelijke antwoord.

Uiteraard was ik al op de hoogte van de procedure om in beroep te gaan tegen deze boete.
In mijn vraagstelling was te lezen dat mijn beroep reeds werd afgewezen door de officier van Justitie.

Uw advies om in beroep te gaan bij de kantonrechter heb ik wel opgevolgd, mijn schrijven is inmiddels verstuurd.
Echter dien ik de boete wel alvast te betalen, vanwege 'zekerheid stellen'.
Dit houdt straks wel in dat indien de kantonrechter mijn beroep ook afwijst, ik dus mijn geld kwijt ben.
Ik heb reeds al uitgezocht dat deze boete onterecht is opgelegd, dus mijn gedachte is: "waarom zou ik dan een boete betalen?"
Nadeel is wel dat er verhogingen gekoppeld zijn indien de boete niet op tijd wordt betaald, en daar zit ik al helemaal niet op te wachten.

Echter vind ik dat de verantwoordelijke afdelingen (in eerste instantie dus de officier van Justitie) gelijk hadden moeten oordelen dat deze boete onterecht is opgelegd en gewoon moest kwijt gescholden worden. Ik begrijp dus echt niet waarom dit beroep is afgewezen.

Is er nog een ander pad om te bewandelen in deze situatie? Ik heb namelijk geen vertrouwen meer in een succesvolle afloop via de door u genoemde piste...


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag