Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Berekening woonoppervlak nieuwbouwhuis?

Wij zijn al 8 jaar op zoek naar een huis met een woonoppervlak van 150m2. Dat wilde maar niet lukken. Vooral de laatste jaren hebben we sterk het gevoel gehad dat dit te maken had met dat wij geen huis in de verkoop hadden (komen vanuit huur situatie).
Voor onze makelaar is het gunstiger als een verkoper kiest voor iemand met een huis in de verkoop waaraan hij ook kan verdienen. We hebben ook vele malen ingeschreven op bouwgrond en nieuwbouwprojecten, maar steeds werden wij het niet. We verbaasden ons er steeds over dat hier geen eerlijke loting bij kwam kijken, maar de projectontwikkelaar en makelaar de huizen mogen toewijzen. Zij zijn de bepalende factor en er is geen notaris of loting met alle mensen die hebben ingeschreven.
Uiteindelijk wilde de eigenaar van ons huurpand 2 panden bij de makelaar verkopen waaronder het pand wat wij huurden en toen werden wij wel uitgekozen voor een nieuwbouwproject. Daar zijn we erg blij mee.
Nu komt eigenlijk pas mijn vraag, want in de brochure stond dat het woonoppervlak van het nieuwbouwhuis 133m2 zou zijn. Wij wilden graag meer, dus kozen voor een maximale aanbouw van 12m2. Dan zou het woonoppervlak 145m2 worden. Daarnaast zou een garage komen van 24m2. Toen ik aan het vergelijken was met ons vorige huis en met andere huizen op funda merkte ik dat er iets niet klopte. Als ik de oppervlaktes berekende kwam ik op andere getallen uit. Maar sommige afmetingen zoals een hal stonden nog niet in de bouwtekening. Dus wij vroegen een gesprek aan met de makelaar omdat ik graag wilde weten hoe het kwam dat ons oude huis net zo groot leek terwijl het nieuwe groter zou worden. We vroegen daarbij of ze toch niet de garage bij het woonoppervlak hadden gerekend. Dat was niet het geval, de garage was apart gerekend. Hij herhaalde dat met aanbouw we een huis krijgen met een woonoppervlak van 145m2. Wij hebben toen getekend bij de makelaar voor het nieuwbouwproject en inmiddels is ons huurhuis ook verkocht.
Nu krijgen we vanuit de aannemer alle maten door en nu blijkt dat de zolder in z'n geheel is meegeteld voor het woonoppervlak. Dus ook de schuine kanten. En komen we erachter dat het woonoppervlak zonder aanbouw geen 133m2 is, maar 123m2 (als je de zolder meet tussen de 1,5m lijnen)
Bij verkoop van onze eigen woning werd gezegd dat het woonoppervlak gemeten moest worden op die manier. Wij zijn er daardoor zelf ook vanuit gegaan dat als er gepraat wordt over woonoppervlak, dat dat dus op die manier berekend is en dat je geen appels met peren aan het vergelijken bent als je een woonoppervlak op funda of waar dan ook vergelijkt. Nu hebben we dus heel veel betaald voor een aanbouw omdat we dachten daarmee 12m2 meer te krijgen, maar doordat we hier niet op gewezen zijn blijkt het na aanbouw dus maar 2m2 meer te worden dan wij werkelijk dachten.
Concreet mijn vraag: hoe wordt het woonoppervlak van een nieuwbouwhuis berekend? Hebben wij zelf hierin een fout gemaakt of zijn we er ingestonken en heeft de makelaar ons bewust verzwegen dat de huizen kleiner zijn dan wij dachten. Volgende week moeten we het tekenen bij de notaris. Bij de makelaar is al getekend en de badkamer en keuken hebben we al moeten uitzoeken. Wat zijn onze mogelijkheden of zitten we er nu aan vast?

Alvast bedankt voor het doorlezen van de situatie en hopelijk hoor ik uw mening hierover.
(Ik verwacht dat we hier geen punt kunnen maken, maar ik hoop zo dat als wij fout zitten, er toch gekeken kan worden hoe er meer duidelijkheid voor mensen komt in zo'n zelfde situatie. Dat er iets gedaan kan worden aan de onmacht die je voelt als koper op een oververhitte woningmarkt waarin een spel gespeeld wordt waarop je zelf weinig invloed kan uitoefenen. Zelfs al ben je hoogste bieder, de manier waarop een makelaar de verkopers kan beïnvloeden is zeer frustrerend).

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag