Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Berekening dagloon ziektewet versus WW?

Sinds 2 oktober 2023 ben ik ziek uit dienst bij mijn ex-werkgever. Mijn dienstverband begon op 7 augustus 2023. Ik ben ontslagen in de proeftijd (van 2 maanden). Ik heb nu bericht gekregen (van het bedrijf die de verplichtingen op zich neemt daar mijn ex-werkgever eigenrisico drager is) dat mijn dagloon voor de ziektewet is berekend over de periode die ik gewerkt heb bij deze laatste werkgever. Hier heb ik minder uren gewerkt per week dan bij mijn vorige werkgever, dus de uitkering valt hiermee erg laag uit. Mijn vraag is eigenlijk klopt het dat de ziektewet uitkering in mijn geval alleen over deze gewerkte periode berekend mag worden? In plaats van over inkomsten over het hele jaar daarvoor. En zo ja, wordt een WW-uitkering dan wel berekend over de inkomsten die je hebt gehad uit werk over het hele jaar?
Hopelijk is mijn vraag duidelijk en kunt u mijn vraag beantwoorden.

Je hebt een goede en complexe vraag gesteld en ik zal proberen hier antwoord op te geven.

Je dagloon voor de Ziektewetuitkering wordt inderdaad berekend over het loon dat je in het jaar voordat je ziek werd hebt verdiend bij je meest recente werkgever. Het is belangrijk om te weten dat dit loon wordt gedeeld door het aantal werkdagen, dat normaal gesproken 261 dagen is.

In jouw specifieke geval van ziekmelding in de proeftijd, is dat anders. Omdat je in de proeftijd ziek bent geworden, wordt het dagloon voor de Ziektewetuitkering berekend over het loon dat je verdiende bij de werkgever waar je uit dienst bent gegaan. De reden hierachter is dat het UWV ervan uitgaat dat je, als je ziek wordt in de proeftijd, feitelijk nog voor je oude werkgever werkt.

Bij de berekening van het dagloon voor de WW-uitkering wordt overigens wel gekeken naar het loon over een heel jaar. Het gaat dan om het sv-loon (sociale verzekeringsloon) dat je in het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van werkloosheid hebt verdiend. Het dagloon voor de WW-uitkering is dan een twaalfde deel van dit sv-loon, gedeeld door het gemiddeld aantal werkdagen in een maand (21,75 dagen).

Het is dus correct dat jouw Ziektewet-dagloon lager kan uitvallen omdat je minder uren hebt gewerkt bij je laatste werkgever, terwijl je WW-dagloon (mocht je daar recht op krijgen) wordt berekend over je loon uit het hele voorgaande jaar.

Vergeet niet om je specifieke situatie met een jurist of advocaat te bespreken om jouw rechten en verplichtingen volledig te begrijpen. Deze informatie is alleen bedoeld om een algemeen beeld te geven en kan verschillen afhankelijk van de individuele omstandigheden."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw antwoord. Dat maakt weer wat meer duidelijk. Kunt u dan ook zeggen hoe het werkt met het ontvangen van een WW-uitkering na de Ziektewetuitkering. Als ik hersteld ben en een WW-uitkering toegewezen zou krijgen, wordt deze dan ook nog steeds berekend over de periode die voorafging vanaf het moment dat ik werkloos werd door het ontslag in de proeftijd? Of wordt er gekeken naar het moment van aanvraag van de WW en wordt het inkomen van de maanden in de ZW mee berekend?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag