Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


ben vanaf augustus 2012 bezig met problemen cv ketel word van woningbouw naar instalatuur en naar fabriek gestuurd al met al nog steeds geen oplossing dan geen warm water dan geen warmte in kachel wat moet ik nou doen wordt heen en weer gestuurd maar ik zit met probleem


Hieronder treft u informatie aan over diverse mogelijkheden richting uw verhuurder (met de leverancier etc. heeft u feitelijk niets te maken). In uw geval lijkt me (als de gebrekenbrief niet helpt) het opschorten van huur of het zelf op kosten van verhuurder laten uitvoeren van de reparaties het beste.

Bij onderhoudsproblemen moet u eerst contact opnemen met de verhuurder, het beste per aangetekende brief via een zogeheten gebrekenbrief met sommatie om het gebrek binnen 14 dagen te verhelpen. U kunt daarbij aangeven dat u anders een van onderstane maatregelen zult nemen. Werkt de brief niet, dan kunt u de verhuurder op verschillende manieren toch in beweging krijgen.

- Zelf het onderhoud of de reparaties uitvoeren
- Betaling huur uitstellen
- Klacht indienen bij gemeente
- Procedure starten bij de rechter
- Naar de huurcommissie

U kunt zich door de rechter laten machtigen om het onderhoud op kosten van de verhuurder uit te (laten) voeren;
U kunt ook zonder rechterlijke machtiging het onderhoud of de reparaties zelf (laten) uitvoeren op kosten van de verhuurder. U vordert dan de gemaakte kosten terug van uw verhuurder of verrekent deze met de huurprijs. De kosten moeten wel redelijk zijn. U loopt hierbij wel het risico dat u door de verhuurder wordt aangesproken voor wanprestatie.

U kunt het betalen van de huur uitstellen tot de verhuurder aan zijn verplichtingen heeft voldaan. Dit kunt u doen zonder tussenkomst van rechter, advocaat, Huurcommissie of gemeente. Hierbij stuurt u de verhuurder een brief waarin u zich beroept op artikel 6:52 of 6:262 (opschortingsbevoegdheid) van het Burgerlijk Wetboek. Als de verhuurder de onderhoudswerkzaamheden of reparaties heeft uitgevoerd, moet u met terugwerkende kracht de opgeschorte huur betalen. Let op dat u nooit meer dan 2,5 maand huurachterstand krijgt.

U kunt bij uw gemeente een klacht indienen over achterstallig onderhoud. Op grond van de Woningwet kunnen Burgemeester en Wethouders dan de verhuurder een brief (de gemeentelijke aanschrijving) sturen waarin ze hem oproepen de woning te repareren. Doet de verhuurder dat niet, dan kan de gemeente de werkzaamheden laten verrichten. De kosten zijn dan voor de verhuurder. Voor meer informatie over deze aanpak kunt u terecht bij de dienst Bouw- en Woningtoezicht (of Bouwen en Wonen) van uw gemeente.

U kunt een procedure bij de rechter beginnen om de verhuurder te verplichten uw woning te repareren. Doet de verhuurder dit niet, dan legt de rechter de verhuurder een dwangsom op. U kunt de rechter ook binnen 6 maanden na het versturen van de gebrekenbrief aan de verhuurder vragen de huurovereenkomst gedeeltelijk te ontbinden. U betaalt dan minder of geen huur meer tot het onderhoud is uitgevoerd.

U kunt aan de huurcommissie verzoeken om huurverlaging wegens deze gebreken (niet met terugwerkende kracht) tot het moment dat deze verholpen zijn.

U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact opnemen met een van de huurrechtjuristen hier, bijv. via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.


Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

door al deze lange procedure kost het mij handen vol geld extra telefoon kosten extra water extra stroom en heel veel ga ketel pomp de hele dag maar geen warmte in woning of heet water waar kan ik deze kosten terug halen?
brief is al verstuurd naar hun in december en heb januari geen huur betaald staat ook in de brief dat ik huur opschort totdat probleem verholpen is


Reactie van de vraagsteller

sorry ga = gas



U kunt (met terugwerkende kracht) recht hebben op huurvermindering / schadevergoeding. De wet bepaalt dit in de artikelen 7:207 en 7:208 BW: 7:207 lid 1. De huurder kan in geval van vermindering van huurgenot ten gevolge van een gebrek een daaraan evenredige vermindering van de huurprijs vorderen van de dag waarop hij van het gebrek behoorlijk heeft kennis gegeven aan de verhuurder of waarop het gebrek reeds in voldoende mate bekend was om tot maatregelen over te gaan, tot die waarop het gebrek is verholpen.
7:208. Onverminderd de gevolgen van niet-nakoming van de verplichting van artikel 206 is de verhuurder tot vergoeding van de door een gebrek veroorzaakte schade verplicht, indien het gebrek na het aangaan van de overeenkomst is ontstaan en aan hem is toe te rekenen, alsmede indien het gebrek bij het aangaan van de overeenkomst aanwezig was en de verhuurder het toen kende of had behoren te kennen, of toen aan de huurder heeft te kennen gegeven dat de zaak het gebrek niet had.
Als u wilt, kan ik u hierin bijstaan. U kunt voor hulp vrijblijvend rechtstreeks contact met mij opnemen via de link ' direct contact' die u - als u heeft ingelogd - ziet bij dit antwoord.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag