Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ben ik verplicht om addendum te ondertekenen?

Ik ben 1 dec een eigen eenmanszaak gestart om naast mijn vaste baan af en toe een opdracht extra te doen. Ik werk parttime, dus dat kan prima. Ik heb mijn werkgever schriftelijk op de hoogte gesteld. Nu moet ik een addendum ondertekenen met allerlei extra regels die ik niet mag uitvoeren tijdens deze nevenwerkzaamheden. Mag dat zomaar? En kan ik weigeren? In mijn contract stond dat mededelen voldoende was. Nu worden er toch extra consequenties en uitzonderingen aan toegevoegd. Ik wil niet tekenen. Kan ik weigeren?

Ja u kunt in principe weigeren. In zijn algemeenheid bestaat geen verplichting om een bepaalde overeenkomst te ondertekenen (tenzij u zich eerder verplicht zou hebben om een bepaalde overeenkomst te ondertekenen, maar dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk). Ik adviseer u zich te laten voorlichten over de strekking en consequenties van hetgeen men u wil laten tekenen. Ik wijs er wel op dat in de door u reeds getekende arbeidsovereenkomst bepalingen kunnen zijn opgenomen over onderwerpen zoals non-concurrentie, relatie en/of nevenwerkzaamheden. Of die eventuele bepalingen van invloed zijn op uw ondernemers-activiteiten zou u door een jurist moeten laten beoordelen. In feite voordat u start met uw ondernemers-activiteiten. Onder omstandigheden zou u met uw ondernemers-activiteiten, ook al zijn u die toegestaan, onrechtmatig kunnen handelen. Maar dat zal niet zomaar het geval zijn.

Beoordeel dit antwoord:

Goedemorgen,

In principe heeft u eerder een arbeidsovereenkomst geaccordeerd en ondertekend. U bent niet verplicht om een addendum te ondertekenen. Het kan niet wettelijk worden afgedwongen. Wel dient u rekening te houden met een eventuele concurrentiebeding in de (reeds) getekende arbeidsovereenkomst en de daaruit voortvloeiende rechten en plichten. Ook is het gebruikelijk dat bij nevenwerkzaamheden een meldplicht is (waar u aan heeft voldaan). De werkgever kan wel in uw personeelsdossier een aantekening maken van de nevenactiviteiten, maar niet zonder meer pas achteraf bepaalde nevenwerkzaamheden uitsluiten.

Mvg,

Silvienne Leito
FerLei Legal
06-49175526

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag