Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ben ik verplicht feestdagen te werken als dit in mijn contract staat? Verder gewoon een 0 uren contr

ARBEIDSOVEREENKOMST BEPAALDE TIJD
OPROEPOVEREENKOMST
Artikel 5 Arbeidsduur/werktijden
5.1 Een fulltime werkweek in de onderneming van werkgever bedraagt 40 uur.

5.2 De aard van de onderneming van werkgever brengt met zich mee dat noch bij het aangaan, noch tijdens de duur van de overeenkomst duidelijk is hoe vaak en voor welke duur behoefte bestaat aan het verrichten van werkzaamheden door werknemer. Het aantal te werken uren kan per week en per maand zeer uiteenlopen. Partijen hebben daarom uitdrukkelijk niet de bedoeling een aanspraak op een minimumaantal te werken uren overeen te komen, noch bij het aangaan van de overeenkomst, noch tijdens de looptijd ervan.

5.3 De arbeidstijden van werknemer zullen op basis van de oproepen door werkgever worden bepaald. Werknemer is verplicht aan een oproep van werkgever gevolg te geven, mits deze oproep aan werknemer is medegedeeld op een termijn van 4 dagen of langer voorafgaand aan de start van de beoogde werktijd. Werknemer stemt ermee in te werken in de avonduren, weekenden of op (nationale) feestdagen. Oproepen op kortere termijn kunnen worden geweigerd. Eenmaal geaccepteerde oproepen kunnen niet worden teruggegeven. Werknemer dient in dat geval zelf voor vervanging te zorgen.
Voor zover mogelijk zullen partijen de per week te werken werktijden zo veel mogelijk in onderling overleg vaststellen.

Op basis van bovenstaande informatie kan ik op dit moment alleen een algemeen antwoord geven.

In principe bent u verplicht om gehoor te geven aan een oproep, als deze op tijd wordt gedaan. Dat is vier dagen of langer van tevoren.
U mag weigeren als daar een goede reden voor is. U bent bijvoorbeeld ziek of er is sprake van een begrafenis of trouwerij van een familielid.
Ook bij een 0-uren contract is er recht op doorbetaalde vakantie uren, afhankelijk van hoeveel uren er is gewerkt.
U zou dus bijvoorbeeld een vakantiedag kunnen proberen op te nemen op de feestdag die u niet wilt werken.

Op basis van uw specifieke situatie zou de situatie enigszins anders kunnen liggen. Wat voor werk doet u (is er een CAO van toepassing)? Hoe lang werkt u al bij deze werkgever en hoeveel uur per week?

U kunt desgewenst contact met mij opnemen als u meer vragen heeft.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag