Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ben ik verplicht aan de gemeente door te geven hoeveel mensen er wonen?

Beste,
Ik ben net komen wonen in een studentenhuis. Toen kreeg ik een brief van de gemeente dat er 5 man staat ingeschreven op het adres, met de vraag het door te geven als dit niet klopt.
Het klopt niet, we wonen er namelijk met 4 man. Ben ik verplicht dit door te geven?

Om het verhaal wat ingewikkelder te maken weet ik dat de oude bewoner van mijn kamer ingeschreven wilde blijven staan om bijstand te ontvangen. Als ik het adresonderzoek ga aanvragen zal dat invloed hebben op zijn bijstand en hij had juist met de huurbaas afgesproken dat hij ingeschreven mocht blijven staan en een sleutel mocht houden.

Door de sociale druk voelt het erg naar om het door te geven, maar ik wil er ook zeker niet de dupe van worden als ik een boete kan krijgen omdat ik het niet heb doorgegeven. Dus mijn vraag is of ik verplicht ben dit door te geven.

Dit is een lastige situatie. Als u namelijk door zou geven dat er 5 man woont, terwijl dat er 4 zijn pleegt u valsheid in geschrifte. Bovendien werkt u dan indirect mee aan uitkeringsfraude. Wellicht dat er met de oude bewoner en /of huisbaas gesproken kan worden teneinde die persoon zich alsnog uit te laten schrijven? Als u door zou geven aan de gemeente dat er feitelijk 4 personen wonen en geen 5 kan het zijn dat de gemeente een adresonderzoek zal gaan starten ten aanzien van alle 5 die personen. Vaak houdt dit in dat zij brieven sturen aan al die personen om na te gaan wie waar woont. Als er een vermoeden is van uitkeringsfraude kan het ook zijn dat de gemeente andere stappen zal gaan nemen zoals bijvoorbeeld het observeren van de woning of het willen afleggen van een huisbezoek bij de persoon die de uitkering zou ontvangen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag