Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Belazerd door bedrijvengids.

Ik ben gebeld voor vermelding in de bedrijvengids. Ik heb dit niet gewild en heb nu een factuur gekregen dat ik moet betalen. Heb de opname opgevraagd en het is geknipt en geplakt. Ik heb geen ja gezegd op de vermelding. Wat nu te doen, de factuur is bijna 500 euro. Er is al gedreigd met incasso bureau.

Het is vervelend om te horen dat je in een dergelijke situatie verzeild bent geraakt. Dit soort praktijken worden helaas vaker toegepast door zogenaamde acquisitiefraudeurs. Onder acquisitiefraude wordt verstaan: het misleiden van ondernemers door hen te benaderen met aanbiedingen voor producten of diensten. Vaak lijken deze aanbiedingen op facturen, terwijl ze dat in werkelijkheid niet zijn.

Het feit dat je geen bevestiging hebt gegeven voor deelname is een belangrijk punt, want het Nederlandse consumentenrecht stelt dat er geen betalingsverplichting is voor diensten waar men niet uitdrukkelijk mee akkoord is gegaan.

Belangrijk om nu te doen is het volgende:

1. In eerste instantie kun je de factuur betwisten per aangetekende brief waarin je uitlegt dat je geen overeenkomst bent aangegaan. Je kunt hierbij nadrukkelijk vragen om bewijs waaruit zou blijken dat je wel een overeenkomst bent aangegaan.

2. Verstuur deze brief zowel naar het bedrijf dat je de factuur heeft gestuurd als naar het eventuele incassobureau.

3. Let hierbij op dat je jouw eigen inzicht geeft en open blijft voor het feit dat een overeenkomst toch tot stand gekomen zou zijn.

4. Betaal de factuur niet voordat duidelijk is dat er daadwerkelijk een overeenkomst is.

Als je deze stappen hebt ondernomen, is het in veel gevallen verstandig om de hulp van een jurist of een advocaat in te schakelen, afhankelijk van de reactie van het bedrijf.

Let wel, dit is een eerste stap en oriƫnterend advies, het is daarom aan te raden om de situatie te bespreken met een jurist of advocaat, deze kan je mogelijk van meer specifiek advies voorzien gebaseerd op alle details van jouw situatie.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag