Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Begin dit jaar adviseerde de overheid iedereen zoveel mogelijk thuis te werken vanwege Corona. Ik heb dat netjes opgevolgd en veel thuis gewerkt in mijn huurwoning. Ik ben zelfstandig ondernemer in de software branch en heb normaal een los kantoor die ik bereikte via het OV. De verhuurder stelt nu dat ik bedrijfsactiviteiten heb ontplooit vanuit huis en hij eist nu de winst die ontstaan is tijdens het thuiswerken. Als software developer doe ik alles virtueel, dus er zijn geen fysieke klanten of activiteiten geweest anders dan op de laptop en mobiele telefoon. De enekele keer dat ik klanten ontving afgelopen maanden was op het kantoor zelf. Het betreft hier een ROZ Model Algemene Bepalingen woonruimte 2017.21.

Onder andere dit stuk haalt de verhuurder aan:
"1.1 Huurder zal het gehuurde ... behoorlijk en zelf gebruiken uitsluitend overeenkomstig ... aangegeven bestemming, hetgeen onder andere betekent dat huurder het gehuurde niet mag gebruiken ten behoeve bedrijfsmatige activiteiten... huurder is gehouden tot afdracht van de winst die hij (naar schatting) heeft genoten door het handelen in strijd met dit verbod...."

Heb ik mijn huurcontract inderdaad geschonden door thuis te werken?

Gelet op de coronamaatregelen waar u ook slachtoffer bent als zelfstandig ondernemer en het waarschijnlijk is dat u geen klanten meer ontvangt op uw kantoor, bent u hierdoor genoodzaakt thuis uw werkzaamheden te verrichten. Als er geen alternatief voor u was om deze werkzaamheden elders uit te voeren dan schendt u hiermee niet het huurcontract. In de rechtspraak zijn voorbeelden bekend waarbij er stelselmatig gebruik moet worden gemaakt van de huurwoning om bedrijfsmatige activiteiten te verrichten. Daar is hier geen sprake van. Kortom, u schendt niet de bepaling uit het huurcontract. Komt u er samen (nog) niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, neemt u dan desgewenst direct contact met mij op voor overleg.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag