Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Beëindiging verhuurcontract?

Wij hebben een vakantiewoning op een bungalowpark die wij verhuren. Wij willen de woning verkopen maar ik heb gelezen dat dat geen reden is om de verhuur te stoppen, deze zou dan overgaan op de nieuwe koper. Is er een mogelijkheid om de huur wel te beeindigen? De nieuwe koper wil de woning voor eigen gebruik gaan kopen.

Het beëindigen van een verhuurovereenkomst kan een complex proces zijn, dat grotendeels wordt bepaald door het soort verhuurovereenkomst dat u met uw huurder heeft gesloten en de specifieke omstandigheden van uw situatie. Als uw verhuurovereenkomst voor bepaalde tijd is afgesloten, kunt u deze doorgaans niet tussentijds opzeggen tenzij hier expliciet de mogelijkheid toe is opgenomen in de overeenkomst. Verkoop van de woning op zich is inderdaad meestal niet voldoende om een lopende verhuurovereenkomst te beëindigen.

Indien de nieuwe koper echter de woning wil kopen voor eigen gebruik, kan dit mogelijk een geldige reden vormen om de huurovereenkomst op te zeggen. Volgens het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:274 lid 1 sub c) mag een verhuurder het huurcontract opzeggen omdat hij de woning dringend nodig heeft voor eigen gebruik ('dringend eigen gebruik'). Dit kan ook gelden voor een nieuwe eigenaar na verkoop.

Er zitten echter wel een aantal haken en ogen aan deze procedure. In de eerste plaats moet het werkelijk gaan om dringend eigen gebruik. Daarnaast moeten de belangen van de verhuurder om de woning vrij van huur te krijgen zwaarder wegen dan die van de huurder om in de woning te blijven. Verder geldt een opzegtermijn en dient u de huurder een verhuisvergoeding te betalen.

Gezien de complexiteit van deze materie is het raadzaam om advies in te winnen bij een jurist of advocaat alvorens actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat het proces correct wordt uitgevoerd en uw belangen optimaal worden behartigd."
----------------
Let op! Dit gratis advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag