Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Bedenktermijn en restitutie toegangsbewijs

Ik ben lid van een bestuur van een stichting met een culturele anbi-status. Wij verzorgen een filmhuis en zijdelings andere culturele evenementen. Wij verkopen onze toegangsbewijzen via een ticketing-bedrijf. Het komt incidenteel voor dat mensen om restitutie vragen omdat zij een bepaalde voorstelling niet kunnen bijwonen. Wij zouden graag de formele regelgeving omtrent dit soort zaken willen vernemen. Zijn wij gehouden aan een verplichte restitutie binnen een bepaalde periode en voorafgaand aan een bepaald evenement? Het restitueren van gekochte toegangsbewijzen enkele dagen/weken voor een bepaald evenement, kan ons in financiële problemen brengen omdat wij financiële verplichtingen zijn aangegaan. Zou u ons nader willen informeren? Bij voorbaat onze hartelijke dank. Met vriendelijke groet,

Hoewel de specifieke omstandigheden van uw zaak variëren en het misschien verstandig is om een juridisch expert om uitgebreid advies te vragen, kan ik enige algemene inzichten delen op basis van algemeen consumentenrecht.

Eerst moet u bepalen of de aankoop van een ticket voor een evenement wordt beschouwd als een overeenkomst voor dienstverlening. Meestal is dit het geval, en als dit zo is, gelden bepaalde regels.

Hoewel consumenten het recht hebben om binnen een bepaalde periode na aankoop van producten of diensten online of buiten de winkel om (overeenkomsten op afstand) deze te annuleren, is er een uitzondering op deze regel voor evenementen, recreatieve activiteiten, accommodatie en vervoer op specifieke data of perioden. Tickets voor evenementen zoals concerten of festivals vallen dus onder deze uitzondering. Dit betekent dat consumenten doorgaans geen bedenktermijn hebben na aankoop van een ticket en dus geen standaard recht op restitutie.

Of u verplicht kunt zijn tot restitutie hangt af van het beleid dat u hebt opgesteld en gecommuniceerd naar uw klanten. U hebt de vrijheid om uw eigen restitutie- en annuleringsbeleid op te stellen. Dit beleid moet echter redelijk, eerlijk en transparant zijn. Het moet bijvoorbeeld duidelijk zijn voor klanten voordat ze een kaartje kopen en kan niet verborgen zijn in de kleine lettertjes.

Houd er rekening mee dat deze informatie puur ter oriëntatie dient en dat voor de specifieke regels en voorwaarden rondom restitutie van toegangsbewijzen, het altijd verstandig is om een jurist of advocaat te raadplegen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag