Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Basisregistratie Personen (BRP), discussie met gemeente

Ik heb in 2020 mijn huis in Apeldoorn verkocht en ons ingeschreven bij mijn zus in Tiel. Ik heb nog een huis in Frankrijk, maar daar wil ik na een grondige renovatie alleen in de zomermaanden zijn. Ik ben prepensionada en wil de rest van het jaar met een camper door Europa reizen en hebben we dan dus geen vast adres.
De gemeente Tiel wil nu, hoewel ze het destijds anders uitgelegd hebben, dat wij ons binnen 14 dagen uitschrijven uit de gemeente. Maar ik ben maandelijks een paar dagen in Apeldoorn en Tiel, vanwege familie, vrienden en soms freelance klussen. We moeten een emigratieformulier invullen en daarop een adres in het buitenland vermelden. Een adres dat wij straks, m.u.v. de zomermaanden, niet hebben. Dat is niet praktisch.

Ik heb contact gehad met de Belastingdienst, SVB en RDW. Voor deze instanties is het belangrijk dat ik in Nederland een correspondentieadres heb. Voor mij ook, want ik blijf belasting betalen in Nederland. Maar ik heb eerlijk gezegd weinig vertrouwen dat het allemaal goed komt. En ik dus vele zaken moet gaan regelen.

De correspondentie met de gemeente:
Zoals wij maandag j.l. al hebben besproken, kunt u niet op adres in Tiel ingeschreven blijven staan. Dit geld ook voor mevrouw XX. U geeft aan 1 รก 2 per maand in Tiel te zijn. Om ingeschreven te worden moet u tenminste 2/3 van een half jaar op dit adres verblijven, dus wonen, slapen en bezoek ontvangen. Hier voldoet u niet aan. Het is dus zaak dat u beiden het emigratieformulier in vult, ondertekent en naar ons terugmailt. Hiervoor heeft u nog 2 weken de tijd. Daarna gaan wij u ambtshalve uitschrijven naar het buitenland.'

Dank voor uw antwoord. In ons eerste gesprek heeft u gezegd dat ik huidige adres kan omzetten in een correspondentieadres. Van die mogelijkheid maak ik graag gebruik omdat ik ook in Nederland belasting blijf betalen en derhalve bereikbaar moet/wil zijn voor de fiscus. Ik hoor graag van u hoe ik dat correspondentieadres kan regelen.

'Beste mijnheer XXX,
Ik heb u verteld dat u zich moet laten uitschrijven naar Frankrijk en dat u bij de desbetreffende instanties een correspondentieadres kunt doorgeven
Uitschrijven naar het buitenland kan middels de in de vorige mail bijgevoegde emigratieformulieren.

Groeten,

Ik heb n.a.v. hiervan contact gehad met diverse RNI-gemeenten. Er bestaat geen uniform beleid op dit vlak. Ook een stad als Maastricht vindt het geen enkel probleem dat je bent ingeschreven bij familie en slechts af en toe in Nederland bent.

Alle eventuele gevolgen van uitschrijven zijn op te lossen, maar kosten tijd en energie. Ik overweeg mede om die reden weer iets in NL te kopen, maar dat zal niet binnen een maand gerealiseerd zijn.

Wat stelt u voor wat ik doen kan?

Het probleem is dat u stelt dat u minder dan 4 maanden al dan niet aangesloten in Nederland verblijft en dat feit maakt dat gemeenten de wet hanteren die voor iedereen geldt: dan wordt u niet geacht te wonen in Nederland en is Nederland niet uw vaste woonland. U kunt zich wel inschrijven bij familie door bijvoorbeeld een kamer te huren aldaar, maar u moet voldoen aan de 4 maanden eis. U mag zich als u met de camper bent ook inschrijven op een vast campingadres in het buitenland, maar u zal zich wel moeten verzekeren voor zorg want dat recht vervalt als u niet uw vaste woonadres in Nederland hebt. Particuliere expat zorgverzekeringen zijn prijzig als u al wat ouder bent ( 400 of meer pm)

Beoordeel dit antwoord:

Ik lees na dat u wel werkt in Nederland, geldt dat ook voor uw partner? Als u werkt in Nederland bent u verplicht verzekerd voor zorg maar dat geldt bij emigratie niet rechtstreeks ook voor de partner.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag