Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Baby heeft achternaam van ex in Oekraïne

Mijn Nederlandse zoon heeft een Oekraïense vriendin en nu zijn ze ouders geworden van een zoontje. Zijn vriendin is nog getrouwd in Oekraïne (wel uit elkaar), maar nu de baby is geboren heeft het de achternaam van haar man. Ze wilde de baby haar achternaam geven, maar de hulpinstantie voor Oekraïners vertelde dat de baby de achternaam van haar Oekraïense man moest krijgen. Klopt dit of mag de baby wel degelijk haar achternaam krijgen?

Het lijkt erop dat dit geregeld is volgens het Oekraïense recht, omdat de moeder getrouwd is met een andere man in Oekraïne. Volgens het Nederlandse recht, als de moeder gehuwd is met een andere man dan de biologische vader ten tijde van de geboorte, wordt die man wettelijk beschouwd als de vader van het kind. Dit kan alleen anders zijn als een rechter hier anders over beslist, of als voor de geboorte al duidelijk was dat de man niet de vader kon zijn.

Ik moet wel benadrukken dat dit gebaseerd is op Nederlands recht. Het Oekraïense recht, die van toepassing kan zijn, kan verschillen. Het is belangrijk om een juridisch expert of advocaat met kennis van het Oekraïense recht te raadplegen om er zeker van te zijn dat je alle perspectieven begrijpt, evenals de potentiële implicaties en opties.

In dit complexe internationale geval kan het zinvol zijn om gespecialiseerd juridisch advies in te winnen. Deze situatie kan juridische gevolgen hebben, zoals betreffende ouderlijk gezag, erfrecht, nationaliteit, reizen met het kind, enzovoort. Daarom raad ik aan om contact op te nemen met een familierechtadvocaat die ervaring heeft met internationale zaken en bij voorkeur kennis van het Oekraïense recht.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag