Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


B&B en wonen in bedrijfspand?

In 2000 kocht ik met mijn ex een huis met een bedrijfspand. Er zit een tuintje tussen. Door ernstige psychische problemen van mijn ex, we zijn niet getrouwd, ook geen samenlevingscontract, maar het complex is van ons beiden, ben ik 15 jaar geleden in het bedrijfspand gaan wonen en ben mantelzorger voor hem.
In het bedrijfspand heb ik een kunstbureau/atelier. Boven zijn 4 kamers, die ik verhuur als Bed & Breakfast. Bij de gemeente ben ik ingeschreven op het huisadres. Het bedrijfspand heeft een ander adres. 1 maand geleden stonden er plotseling 2 mensen van de gemeente Handhaving, zeiden ze. Ze waren op mij attent gemaakt door een buur verderop, die een aanvraag had gedaan om haar zoon in het bedrijfspand te mogen laten wonen, wat geweigerd werd. Ik moest ze binnen laten volgens hun. Ze vroegen alles, namen foto's, debiteurennota's en wilden kamers zien. Het was overrompelend, bedreigend en intimiderend.
Toen ze weg gingen, kwam ik bij mijn positieven en vroeg nog of ze zich konden legitimeren. Dat konden ze niet, maar ze schreven hun namen en telefoonnummers op. Over deze handelswijze stuurde ik een mail naar Handhaving gemeente. Daarop wilden 2 nieuwe ambtenaren komen praten. Dat heeft nog niet plaats gevonden.
De gemeente weet al jaren dat ik hier een B & B heb. Ik betaal toeristenbelasting. Een B & B is een bedrijf, ingeschreven bij de KvK. Bij een B & B moet je wonen, heb ik begrepen. Sommige gasten verblijven hier ook langer, een zelfs een jaar. Ik dacht ook, dat een kunstenaar in zijn atelier zou mogen slapen. Om ook 's nachts te kunnen werken. Graag uw mening over de vragen: moet ik de handhavers van de gemeente binnen laten en ze overal inzage in geven? Op 1 kamer is 1 gast. Mag een B & B in een bedrijfspand? Dat mocht eerst wel. En mag ik daar dan bij wonen? Wat raadt u mij aan? Zonder B & B zijn de lasten hier veel te hoog en zouden we alles snel moeten verkopen. Dan staat mijn psychisch zieke ex op straat en ik als 78 jarige. En veel mensen hier in die bedrijfspanden. Zijn er al niet genoeg daklozen?

Laat ik eerst zeggen dat dit een ingewikkelde situatie is en het sterk aan te raden is om juridisch advies in te winnen bij een advocaat of een jurist die gespecialiseerd is in woning- en huurrecht.

Naar Nederlands recht hebben inspecteurs van de gemeente bepaalde bevoegdheden, inclusief het recht van toegang tot gebouwen onder bepaalde omstandigheden. Ze moeten zich echter wel kunnen identificeren, en het ontbreken van identificatie bij uw bezoek zou een punt van zorg kunnen zijn. U wist niet of deze mensen echt inspecteurs waren en het is uw recht om hun identiteit te verifiëren.

Wat betreft het gebruik van het bedrijfspand als een B&B, dit zal afhangen van de specifieke lokale regelgeving van uw gemeente. Veel gemeenten hebben regels die voorschrijven hoe een bedrijfspand gebruikt mag worden en deze regels verschillen per gemeente. Een B&B is in principe een zakelijke onderneming en zou kunnen worden toegestaan in een bedrijfspand, maar dat hangt van uw specifieke situatie af.

Wat betreft het wonen in een bedrijfspand: in veel gemeenten is het niet toegestaan om permanent in een bedrijfspand te wonen zonder dat dit uitdrukkelijk is toegestaan in het bestemmingsplan. Het kan echter zijn dat er in uw situatie speciale omstandigheden zijn die een uitzondering rechtvaardigen.

Het is belangrijk dat u deze kwesties met een advocaat bespreekt. Het zal ook nuttig zijn om informatie in te winnen bij uw lokale gemeente over de specifieke regels die van toepassing zijn op uw situatie. Deze zaken kunnen complex zijn en het is belangrijk dat u uw rechtspositie goed begrijpt om ongewenste gevolgen te voorkomen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag