Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


AVG wet van toepassing?

Ik schrijf een afstudeeronderzoek, waarbij ik een enquête heb gehouden samen met mijn groep. Deze is volledig anoniem en personen zijn niet herleidbaar. Nu kregen wij als feedback van de examinator dat we de toestemmingsverklaringen missen van de respondenten, maar onze vraag is of deze toestemmingsverklaringen verplicht zijn geweest in deze situatie. Aangezien het om een volledig anonieme enquête gaat. Voorafgaand aan de enquête is vermeld dat deze anoniem is en dat ze bij het invullen akkoord gaan met de gegevensbescherming. Tevens hebben wij een geheimhoudingsverklaring ondertekend als student zijnde.

In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is geregeld dat persoonsgegevens beschermd moeten worden en daar is toestemming voor nodig. Echter, als de gegevens die je verzamelt volledig anoniem zijn, en personen zijn absoluut niet herleidbaar, dan is er geen sprake van persoonsgegevens in de zin van de AVG. In dat geval zou de AVG niet van toepassing zijn op jullie onderzoek.

Het is dan ook belangrijk na te gaan of de gegevens die jullie verzamelen ook daadwerkelijk anoniem zijn. Zo zijn IP-adressen bijvoorbeeld ook persoonsgegevens in de zin van de AVG. Zelfs als je namen, adressen en andere direct identificerende informatie niet verzamelt, kunnen mensen toch indirect identificeerbaar zijn als de verzamelde informatie in combinatie met andere gegevens tot een individu herleid kunnen worden.

Echter, als jullie feedback hebben gekregen dat er toestemmingsverklaringen missen, is het mogelijk dat vanuit de instelling waar je studeert aanvullende eisen worden gesteld ten aanzien van de ethiek van het onderzoek, los van de eisen die de AVG stelt. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de transparantie en betrouwbaarheid van het onderzoek.

Ik raad je aan om contact op te nemen met je begeleider of de ethische commissie (indien aanwezig) binnen jouw school of universiteit om meer duidelijkheid te krijgen over de exacte eisen en hoe jullie hier het beste mee om kunnen gaan.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag