Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Autoverhuur car sharing, waarbij schade volgens autoverhuurbedrijf zonder dat ik deze heb gereden.

Ik heb in de nacht van 15 oktober 2020 in Amsterdam een auto gehuurd bij SIXT via car sharing. Dit zijn autos die verspreid over de stad staan en die je via een app kan ontgrendelen. Het was donker en hierdoor schade aan de auto moeilijk te beoordelen, maar grote schade was er niet en de auto vertoonde voor de rest geen mankementen. Ik ben van werk naar huis gereden en heb hierbij geen schade gereden. Ik heb de auto voor de deur geparkeerd. Ik heb de huur afgesloten rond 1 uur snachts. Een paar maanden later krijg ik een mail van SIXT dat er de volgende ochtend schade is vastgesteld (kras op achterbumper) aan de auto en omdat ik de laatste ben die in deze auto heeft gereden ben ik hier volgens hen verantwoordelijk voor, omdat ik de schade van te voren niet gemeld heb via de app. De controle door SIXT werd de volgende ochtend rond 10 uur gedaan, dus 9 uur nadat mijn huur is gestopt. Ik heb hier een officieel bezwaar tegen ingediend, waarbij ik heb aangegeven dat ik wel degelijk een ronde om de auto heb gelopen, maar hierbij de schade niet heb gezien (het was toen ook donker en moeilijker te beoordelen) en dat ik de schade niet heb veroorzaakt. Hierop hebben zij gestuurd dat ik toch verantwoordelijk ben voor de schade omdat ik volgens de algemene voorwaarden van te voren in de app en ik citeer: shall report any damage or defects and any excesse soiling of the vehicle using the Sixt app prior to the start of the single rent agreement and heck whether the vehicle is roadworthly (e.g. that no critical misfunctions are displayed in the cockpit of the vehicle, that all tires are full, no lights are defect etc.). Echter er was voor zover ik kon zien in de nacht geen schade en er zit 9 uur tussen het eind van mijn huurperiode en het ontdekken van de schade door SIXT. Kunnen zij mij hier alsnog verantwoordelijk voor houden? Voor de duidelijkheid: dit is anders dan normale autoverhuur, waar bij het inleveren gezamenlijk een rondje om de auto wordt gelopen.
Ik zit momenteel voor een jaar op Aruba, waardoor dit soort dingen regelen een stuk ingewikkelder is juridisch gezien

Ze kunnen dat wel proberen maar moeten bewijzen dat de schade niet aanwezig was op het moment dat zij de auto door u lieten gebruiken. Op een schaderapport zal de schade afwezig moeten staan. Vervolgens kan er schade gemaakt zijn tijdens de nacht waarvoor u verantwoordelijk bent. Denk u dat dat gebeurd is?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er was geen schade gemeld op het schaderapport van te voren. Bij car sharing rijden er echter veel meer mensen in de auto voordat de auto een keer door SIXT wordt gecontroleerd. In mijn geval kan de schade dus wel aanwezig zijn geweest voordat ik in de auto stapte (doordat andere huurders deze schade ook niet hebben doorgegeven) en deze gemist hebben (doordat het donker was en de schade op een niet goed zichtbare plek zat). Maar het kan ook zijn ontstaan door derden nadat mijn huur is afgesloten. Ben ik verantwoordelijk voor de schade die is ontstaan nadat ik de huur heb afgesloten?


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag