Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Autoschade verhalen op dealer?

Twee jaar geleden hebben we een occasion gekocht bij een autobedrijf.
Deze wilden we gaan inruilen voor een elektrische auto. Bij de Mercedesdealer werd geconstateerd dat de auto schade heeft gehad; dit was te herkennen aan de lage bpm die destijds voor deze auto is betaald en bij controle bleken er nog enkele kleine constateringen te zijn. (Kleurverschil in de lak, motorkap ietwat scheef.) Deze schade is door het autobedrijf verzwegen en wij hebben de auto destijds gekocht in goeder trouw.
De Mercedesdealer wil deze niet inruilen vanwege de geleden schade.
Kunnen wij dit nog verhalen op het autobedrijf en zo ja hoe kunnen we dit het beste aanpakken?

Het hangt van een aantal factoren af of u de autoschade kunt verhalen op de dealer. Hieronder volgen een aantal belangrijke punten.

1. non-conformiteit: Volgens het Nederlands recht moet een gekocht product voldoen aan de redelijke verwachtingen die je als koper mag hebben, ook wel de conformiteitseis genoemd (artikel 7:17 Burgerlijk Wetboek). Als de auto niet voldoet aan wat je redelijkerwijs mocht verwachten op grond van de overeenkomst, dan heb je een non-conform product gekocht. Schade aan de auto die niet is gemeld, kan maken dat de auto niet aan de verwachtingen voldoet.

2. verjaring: De termijn om te klagen over een gebrek in Nederland is twee jaar vanaf het moment dat je het gebrek hebt ontdekt (artikel 7:23 Burgerlijk Wetboek). Het kan dus zijn dat de termijn al is verlopen. Echter, de termijn start pas als u daadwerkelijk op de hoogte bent van het gebrek en de verkoper hiervoor aansprakelijk kunt stellen.

3. bewijslast: Het kan lastig zijn om te bewijzen dat de schade al aan de auto zat toen je deze kocht en de dealer hiervan op de hoogte was maar dit niet heeft gemeld.

Het is sterk aan te raden om in deze situatie een jurist of advocaat te raadplegen. Een eerste stap zou kunnen zijn om het autobedrijf schriftelijk op de hoogte te stellen van het probleem en te vragen om een oplossing. Als zij niet bereid zijn om mee te werken, kunt u overwegen juridische stappen te ondernemen. Een jurist of advocaat kan u hierbij helpen, ze kunnen u informeren over uw rechten en mogelijkheden, en u bijstaan in eventuele verdere juridische procedures."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag