Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Auto aanbetaald in garage België, kan ik afzien van de koop?

Ik ben vorige week een auto gaan bekijken, Mercedes 200, we hebben mondeling afspraak gemaakt om later het resterende bedrag over te maken, zodat eigenaar auto gereed kon maken. Ik heb geen overeenkomst getekend.
Later besefte ik, dat ik een Mercedes 220 moest hebben, de 200 beschikt over een Renault motor. Ik heb de eigenaar ge appt dat ik af zie vd koop. Nu dreigt hij, dat ik 1600 over moet maken, voor kosten, maar hij heeft geen kosten gemaakt, dat zou pas gebeuren als ik de volledige bedrag had betaald, ik heb niks getekend.
Eigenaar dreigt mij nu met een rechtszaak.

Wat is mijn recht hier in?

Het Nederlandse en Belgische recht verschillen op dit punt. In het Nederlandse recht geldt in principe dat een mondelinge overeenkomst ook bindend kan zijn. Echter, bij de koop van een auto door een particulier is vaak wel een schriftelijke overeenkomst nodig voor de overdracht van de eigendom. De situatie kan echter anders zijn onder het Belgische recht, wat mogelijk van toepassing is gezien de locatie van de garage.

Belangrijk is ook of de garagehouder zakelijk of als particulier handelde. Bedrijven hebben vaak striktere regels, waaronder mogelijk de mogelijkheid om de koop binnen een bepaalde periode te annuleren.

Bovendien kan het relevant zijn wat precies is afgesproken over de aanbetaling, voor welk doel deze was (alleen reservering of ook voor werkzaamheden) en of en wanneer er al kosten zijn gemaakt. Het lijkt op basis van je informatie dat er nog geen kosten zijn gemaakt, maar dat is iets wat je zou moeten bewijzen als het op een rechtszaak aankomt.

Houd ook rekening met de eisen van redelijkheid en billijkheid. Zelfs als er strikt genomen een contract is, zou het kunnen dat de garagehouder op grond van redelijkheid en billijkheid niet het volledige bedrag mag eisen.

In dit soort situaties kan het raadzaam zijn om juridische hulp te zoeken. Hoewel ik je een algemeen overzicht heb gegeven, zijn er mogelijk specifieke elementen in jouw zaak of het Belgische recht die een verschil kunnen maken. Het kan verstandig zijn om hier met een jurist of advocaat over te praten.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag