Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht aanpassen?

Ik ben gepensioneerd. Naast mijn pensioen ben ik nog werkzaam als buschauffeur openbaar vervoer. Met de werkgever heb ik een nul-urencontract afgesloten per 01-01-2023. Een nul-urencontract geeft echter minder rechten dan een "normaal" urencontract.
- Kan achteraf, bijvoorbeeld een nul-urencontract omgezet worden in een passend urencontract, op basis van de gerealiseerde uren?
- Kan dat met het totaal aantal uren van het jaar?

Het aanpassen van een arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht is, formeel gesproken, juridisch lastig. Arbeidsovereenkomsten zijn bindende afspraken en het wijzigen hiervan vereist instemming van beide partijen.

Het omzetten van een nul-urencontract in een vast urencontract kan alleen met wederzijdse instemming. Men kan een verzoek indienen bij de werkgever om het contract te wijzigen, maar als de werkgever niet akkoord gaat, kan men dit niet eenzijdig afdwingen.

Na 6 maanden arbeid op basis van een nul-urencontract, heeft de werknemer recht op een vast aantal uren. Dit aantal uren is het gemiddelde dat men de afgelopen 3 maanden heeft gewerkt. Dit recht is vastgelegd in artikel 7:610b van het Burgerlijk Wetboek. Dit wordt ook wel het 'rechtsvermoeden van arbeidsomvang' genoemd.

Als je regelmatig meer uren werkt dan in je contract is vastgelegd, dan zou je je werkgever kunnen vragen om aanpassing van je contract op basis van het gemiddeld aantal gewerkte uren. Maar zoals vermeld kan de werkgever dit weigeren.

Het is dus aan te raden om advies te vragen aan een jurist of advocaat over specifieke situaties om te kijken naar de mogelijkheden binnen juridische kaders.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag