Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Annuleringskosten huurbemiddeling voordat huurcontract is getekend

Ik ben al tijden op zoek naar een huurwoning en heb na de bezichtiging van een appartement per e-mail mijn interesse aangegeven bij de betrokken makelaar. Als antwoord hierop werd ter bevestiging van mijn interesse een aanbetaling van €500 gevraagd, door de makelaar 'reserveringskosten' genoemd. In dezelfde e-mail werd door de makelaar gezegd dat mijn dossier pas aan de verhuurder zou worden doorgestuurd als de betaling was ontvangen. Ik maakte dus geen kans op de woning als ik deze aanbetaling niet zou doen. Ook heeft de makelaar aangegeven dat die €500 in rekening zouden worden gebracht als 'annuleringskosten' indien ik mijn interesse zou terugtrekken na het overmaken van deze aanbetaling.

Ik heb de €500 overgemaakt om mijn interesse te bevestigen, let op dat ik op dat moment enkel basisinformatie over het appartement tot mijn beschikking had (ingangsdatum, huurprijs incl./excl., duur huurcontract (2 jaar), en de omvang van de borg). In mijn ogen zijn we dus nog in de onderhandelingsfase en nog niet tot een overeenkomst gekomen, gezien ik enkel mijn interesse heb bevestigd en nog geen huurovereenkomst/contract heb kunnen inzien. 10 dagen later ontving ik het volledige huurcontract per e-mail ontvangen, waarin enkele punten staan die mij niet bevallen. Ik heb om deze reden mijn interesse teruggetrokken. Als antwoord hierop heeft de makelaar de €500 annuleringskosten in rekening gebracht.

Kan de makelaar deze annuleringskosten nu ook daadwerkelijk vragen? Ik was als huurder verplicht om deze mogelijke annuleringskosten op me nemen als ik ook maar een kans wilde maken op de woning, maar had ten tijde van de aanbetaling niet genoeg informatie tot mijn beschikking om daadwerkelijk tot een overeenkomst te kunnen komen. In mijn ogen zijn wat de makelaar in deze constructie 'annuleringskosten' noemt, simpelweg verkapte bemiddelingskosten, welke verboden zijn volgens 7:427 BW jo. artikel 7:417, vierde lid, BW.

Mogelijk relevante uitspraken van de rechtbank:
https://www.acm.nl/sites/default/files/documents/2020-01/last-duinzigt-voor-rekenen-van-verboden-bemiddelingskosten.pdf
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBROT:2015:7843

Ik dank u voor uw tijd.

Ik denk dat u het goed ziet als u zegt dat er nog geen rechtsgeldig ( dus afdwingbare ) huurovereenkomst was. Echter voor wie werkt de makelaar? Bent u daar ingeschreven als woningzoekende? En heeft de makelaar al werkelijk kosten gemaakt voor u zoals het maken van een afspraak ter bezichtiging, opmaken van een contract? Zo nee, dan moet u de kosten terugvorderen, er staat geen tegenprestatie tegenover en zijn inderdaad verkapt.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag