Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Annuleren koopovereenkomst niet mogelijk?

Mijn buurman de heer Jansen van 75 jaar oud heeft mij gevraagd of ik hem wilde helpen om de koopovereenkomst van Meubelbedrijf die hij onder druk heeft getekend ongedaan te maken.
Mijn buurman de heer Jansen had telefonisch een prijslijst aangevraagd bij Meubelbedrijf nadat hij een tv-reclame had gezien van goedkope relaxstoelen.
Omdat de prijslijst die hij had aangevraagd niet kwam heeft hij gebeld naar Meubelbedrijf. Aan de telefoon is hem gezegd dat ze bij mijn buurman thuis zouden komen met een aantal stoelen zodat hij en zijn vrouw in alle rust de stoelen thuis konden uitproberen en daarna een keuze konden maken.
Van mijn buurman had het niet gehoeven dat Meubelbedrijf thuis zou komen maar er werd hierop aangedrongen dat dit gebruikelijk was en vrijblijvend.

Afgelopen dinsdag 16-11-2021 is Meubelbedrijf bij mijn buren thuis geweest met een aantal stoelen. De heer Jansen had van tevoren al aangegeven naar wat voor soort stoel zijn belangstelling uit ging, namelijk een gewone (mechanische) relaxstoel.
Helaas had de verkoper van Meubelbedrijf geen gewone relaxstoelen bij zich toen zij kwamen op dinsdag 16-11-2021. De verkoper had alleen sta-op-stoelen bij zich en elektrische stoelen waarvoor de heer Jansen eerder al telefonisch had aangegeven hiervoor geen belangstelling te hebben. Hij had duidelijk van tevoren gezegd aan Meubelbedrijf dat hij een gewone mechanische relaxstoel zocht.
Nadat mijn buren een aantal stoelen hadden geprobeerd waarvoor zij geen belangstelling hadden hebben zij er eentje uitgezocht die in de brochure stond voor 1500 euro maar dan in leer. Dan zou de stoel iets duurder worden. Maar de prijs werd ineens 3596 euro! Waarna de heer Jansen ervan af wilde zien. Uiteindelijk zakte de verkoper tot 2568 euro waarna de heer Jansen een aanbetaling moest doen van 256 euro en de koopovereenkomst moest tekenen. Dit heeft hij onder druk getekend en ook gezegd tegen de verkoper. Volgens de Algemene Voorwaarden kan de koopovereenkomst binnen 14 dagen geannuleerd worden zonder opgave van reden. De heer Jansen heeft gebeld met Meubelbedrijf en gezegd dat hij de koopovereenkomst wil annuleren. Helaas kon dit niet werd er gezegd. Hij zou iets van 1500 euro annuleringskosten moeten betalen en er niet zonder kosten meer vanaf kunnen komen. In de Algemene Voorwaarden staat dat een stoel die op maat is gemaakt niet geannuleerd kan worden maar deze stoel is niet op maat gemaakt en helemaal niet opgemeten. Toch zegt Meubelbedrijf dat de heer Jansen 1500 euro annuleringskosten moet betalen als hij van de koopovereenkomst af wil.
Graag zou ik willen weten of dit zomaar kan en mag en of mijn buurman de heer Jansen zonder kosten de koopovereenkomst ongedaan kan maken.
Met vriendelijke groet,

Wat een vervelende situatie en fijn dat u uw buurman probeert te helpen.

Als ik het verhaal zo lees is het een erg dubieuze gang van zaken aan de kant van het meubelbedrijf. Officieel gaat de bedenktijd van 14 dagen meestal zelfs pas lopen na ontvangst van het product. Daar is hier nog geen sprake van als ik het goed lees.

Er is normaal gesproken sprake van een uitzondering voor op maat gemaakte producten. Maar zoals u zelf ook al aangeeft is iets niet zomaar een dergelijke product. Het gaat dan vaak om specifieke wensen of aanpassingen aan een bestaand product. Een stoel die niet op voorraad is, telt bijvoorbeeld ook niet als "op maat gemaakt".

Op het eerste gezicht lijkt wat het meubelbedrijf doet dan ook niet te kunnen. Maar zonder de specifieke stukken kan ik alleen een algemeen antwoord geven.

U kunt desgewenst vrijblijvend contact met mij opnemen om te kijken of ik u verder kan helpen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hoe kan ik mijn verhaal verwijderen? Ik heb van mijn buren begrepen dat Meubelzorg dit verhaal verwijderd wil hebben, pas dan krijgen mijn buren hun geld terug.


Ik durf u zo niet te zeggen of en hoe u een geplaatste vraag kunt verwijderen.
U kunt het beste contact opnemen met Rechtswinkel.nl zelf. Op Google zie ik het volgende telefoonnummer staan: 040 235 0423.

Overigens is het wel een bijzondere voorwaarde, die niet gesteld mag worden als voorwaarde voor uitbetaling van een wettelijk recht. Ook zie ik in het verhaal niet zo snel gegevens die naar het bedrijf zouden kunnen leiden. Maar dit overigens geheel terzijde.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag