Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Anderhalf jaar geleden was mijn relatie dusdanig dat wij besloten voor een tweede kindje te gaan. 29 juli jl was onze dochter daar. Moeder heeft mijn inziens last van:
- hormonen
- slaapgebrek
- mogelijk een depressie

Zij wil scheiden. Zij is hbo jurist, ik hbo pedagoog. Zij zegt dat alles aan mij ligt. Ok... Ik ben niet perfect , maar zo slecht als zij mij nu ziet... Zij wijst elke vorm van therapie af. Aangezien ik niet verander. Huisarts zegt dat zij mee moet komen.... Wat ze niet doet. Zij vertoont huiselijk geweld naar mij. (Schelden , kleineren, duwen en soms een stootje) het gebeurt soms in bij zijn van de kinderen. Zij zegt dat ik mijn kinderen kwijtraak omdat baby's aan moeders worden toegewezen. Moeder vertoont wispelturig gedrag. (Zoon 3 jaar, dochter 4 maanden). Zij kolf al het melk af en onze dochter krijgt ook kunstvoeding. Ik werk 32 uur en mijn vrouw 35 uur. We verdienen hetzelfde salaris.

Mijn vragen:
1) Wat zijn mijn mogelijkheden niet rechten als getrouwde vader? Ik pleit voor co-ouderschap... week op week af. Horror is bezoekregeling of 'leuke dingen vader' om de week een weekend.

2) Wat zij de financiële gevolgen mbt alimentatie en pensioen. Wij beideen bouwen zelf voldoende pensioen op.

3) Ik heb angst dat moeder de kinderen net zo gaat behandelen als mij. Nu is zij al korter met onze zoon. Heeft u advies...

Excuus voor de taalkundige en typfouten ivm emotie. DANK voor uw advies en tijd.

Ze werkt m.i te veel en heeft rust nodig , geen juridische vraag.( tenzij de gezondheid en het welzijn van de kinderen in gevaar zijn ) Probeer er samen uit te komen met een professional, een dokter .

Beoordeel dit antwoord:

Goedemorgen,

U kunt gedurende de relatie (psychologische) hulp vragen om zelf met de situatie om te gaan. Mocht u feitelijk uit elkaar zijn/ gaan en uw voormalig partner wil niet meewerken aan een eerlijke zorgregeling voor de kinderen, dan kunt u met een advocaat bij de rechtbank vaststelling van een zorgregeling vragen. Indien u de kinderen niet heeft erkend of nog geen gezamenlijk gezag heeft, kunt u ook verzoeken dit vast te leggen.

Indien u voor de breuk evenveel tijd voor de kinderen zorgde, is een gelijke verdeling van de zorg een reële optie. Wel zijn de kinderen nog erg jong, zodat wellicht een regeling wordt getroffen waarbij u de kinderen vaker en korter ziet (bv. elk weekend of de helft van de week) i.p.v. minder vaak en lang (om de week). Mocht u zorgen houden over de kinderen, dan kunt u uw huisarts vragen bij welke instantie u hiervoor terecht kunt.

Ten aanzien van kinderalimentatie geldt dat als er een gelijk inkomen en gelijke zorg is, er doorgaans geen kinderalimentatie wordt betaald. Partneralimentatie is niet van toepassing., omdat u niet bent gehuwd. Er is om die reden ook geen wettelijke pensioenverevening van toepassing (ik ga er vanuit dat u ook geen geregistreerd partnerschap heeft). U kunt bij uw pensioenuitvoerder navragen wat de gevolgen zijn van het verbreken van uw samenleving.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wij zijn getrouwd


Als ouder heeft u beiden precies dezelfde rechten en verplichtingen ten aanzien van de kinderen. Zoveel mogelijk, dient u samen een regeling overeen te komen om de dagelijkse zorg te verdelen. Als onderling geen overeenstemming te bereiken is, zal via een advocaat de rechter de regeling voor u beiden vaststellen. Rechters stellen vaak de uitspraak uit, in afwachting van het resultaat van mediation. Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan is de pensioenopbouw gezamenlijk gemaakt. Vaak wordt dan gekozen voor verevening van pensioenrechten. Alimentatie bedragen kunt u onderling afspreken en samen vastleggen in de scheidingsstukken. Als dat niet lukt, zal de rechter de bedragen vaststellen.

Beoordeel dit antwoord:

Mijn excuses, ik las ten onrechte 'als ongehuwde vader'.

Dan heeft u gezamenlijk gezag over de kinderen.

Naar verwachting is er dan over en weer geen behoefte aan partneralimentatie, omdat u een gelijk inkomen heeft.

Bij echtscheiding geldt de wet pensioenverevening (het pensioen opgebouwd tijdens het huwelijk wordt verdeeld), hier kunt u gezamenlijk vanaf zien, zodat ieder het eigen pensioen houdt.

Indien u dit wenst, kunt u een advocaat raadplegen om u bij te staan in de echtscheidingsprocedure.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag