Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Mijn vraag is of mijn zussen protest kunnen aantekenen, vanwege de ongelijke verdelingen en alsnog meer kunnen opeisen.
Kunnen tussentijdse schenkingen worden teruggevorderd?
In principe hebben u en uw beide zussen ieder recht op een gelijk deel. Dat wil zeggen dat bij het overlijden van uw ouders u recht heeft op een derde deel en uw beide zussen ieder ook. Alhoewel de legitieme portie waar zij wettelijk aanspraak op kunnen maken de helft is van het derde deel. Dat is dus 1/6 deel. Dat is meer dan 1/8 deel. Dat geldt als uw ouders beiden tegelijkertijd of kort na elkaar overlijden. Overlijdt alleen één ouder dan heeft u, uw langstlevende ouder en uw beide zussen ieder recht op een kindsdeel.
Conclusie: Zij zouden dus wel degelijk het testament kunnen aanvechten. Uiteindelijk zal een dergelijk beslissing afhangen van de omvang van de erfenis. Mijn advies is om bij een andere notaris advies in te winnen en indien noodzakelijk het testament aan te passen.
Reactie van de vraagsteller
Dank u wel voor uw reactie,
Zou u ook op de laatste vraag een reactie willen geven?
Reactie van de vraagsteller
beste henriette,
Mijn conclusie is dat ik dan dus wel 2/3 deel mag onvangen en mijn zussen elk 1/6 deel?
In principe klopt het dat u 2/3 deel mag ontvangen en uw zussen ieder een 1/6 deel. Daarnaast kunnen schenkingen niet worden teruggevorderd, tenzij er sprake is van fraude. Dat moet dan wel bewezen worden. Wel is het zo dat schenkingen binnen 6 maanden voor het overlijden in ieder geval worden verrekend met de erfenissen.
Als de zussen een beroep doen op hun legitieme dan tellen voor de vaststelling van de hoogte van hun vorderingen ook de gedane schenkingen mee, ongeacht of er sprake is van fraude. Het meetellen daarvan is niet beperkt tot de termijn van 6 maanden, die termijn is alleen fiscaal van belang.