Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Als ik een vast honorarium ben overeengekomen met mijn en ik stop de overeenkomst. Nu stuurt hij een factuur die mijn inziens veel te hoog is t.o.v. de verrichte werkzaamheden. Mag ik mijn advocaat vragen om zijn werkzaamheden te specificeren? Is hij dan verplicht om dit te doen?

Ja, uw advocaat moet inzicht geven in zijn werkzaamheden en desgevraagd zijn rekening specifieren. Dit is vastgelegd in regel 27 sub 5 van de gedragscode advocatuur.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw antwoord.Ik heb hem gevraagd om dit te doen maar dit wil hij met de volgende reden: wij werken niet zo.

Waar kan ik nu terecht?


u kunt met uw klachten terecht bij de deken van advocaten, in navolging van collega Martens zijn commentaar is uw advocaat in overtreding op genoemde gedragscode.

Beoordeel dit antwoord:

ter aanvulling zou ik de vordering betwisten en zeggen dat u pas betaald als u uw gespecificeerde rekening heeft.
u kunt ook volstaan met betaling van de somma waar u het wel mee eens zou zijn en het restant betwisten, u staat in dat geval dan een stuk sterker bij de rechter.

Beoordeel dit antwoord:

In aanvulling op wat mijn collega's al hebben aangevoerd zijn er nog drie manieren om te klagen. De eerste is het indienen van een klacht bij de klachtcontactpersoon van het advocatenkantoor. De tweede is een klacht indienen bij de geschillencommissie advocatuur. Voor beiden geldt dat het advocatenkantoor dan wel aangesloten moet zijn bij de geschillencommissie. Als de klacht en geschillenregeling niet is afgesproken dan kunt u aan de advocaat aangeven dat u de declartie wilt laten begroten. De advocaat is dan verplicht om de declaratie aan een commissie van advocaten voor te leggen die gaan bekijken of zij de declaratie redelijk vinden.
Kortom nogal wat mogelijkheden om bezwaar te maken. Ik heb veel ervaring met het beoordelen van advocatendeclaraties dus als uw wenst ben ik graag bereid om naar de declaratie te kijken. U kunt via mijn profiel op deze site verder rechtstreeks met mij contact opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor jullie antwoorden. De advocaat heeft alleen aanvraag subsidie gedaan een scheidingconvenant opgesteld. Ik weet niet wat redelijk is om hiervoor in rekening te brengen


dat is lastig in het algemeen te beantwoorden. Ligt er aan waarvoor subsidie is aangevraagd en hoe onderhandelingen over echtscheidingsconvenant verlopen zijn. Daarnaast geeft u aan dat u een vast honorarium overeengekomen was maar blijkbaar wilt u voordat het eindresultaaat bereikt is stoppen. Ook het honorarium dat u overeengekomen was kan van belang zijn voor wat redelijk is.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Er is door mij als voorwaarde gesteld dat de wekzaamheden van de advocaat pas gestart dienden te worden indien duidelijkheid was of wij in aanmerking kwamen voor overheidsubsidie m.b.t. scheiden. Dit heb ik vermeld op het aanvraagformulier. Deze subsidie is afgwezen. Waardoor ik in de veronderstelling was dat wij daardoor geen overeenkomst hebben. De advocaat zegt nu echter dat wij de overeenkomst hebben beeindigt. Er zijn dus helemaal geen onderhandelingen geweest m.b.t. een convenant. Het enige dat de advocaat m.i. heeft gedaan is overheidssubsidie aanvragen en een convenant opstellen (waar nooit over is gesproken). Hier vraagt hij twee keer 1240 euro voor.


Volgens mij maakt de advocaat hier misbruik van zijn positie. De advocaat is verplicht om na te gaan of u in aanmerking komt voor een zogenaamde toevoeging en dat is ongetwijfeld de overheidssubsidie die u bedoeld. Daarnaast hoeft u niets te betalen als u afgesproken heeft dat er alleen opdracht gegeven zou worden als u in aanmerking kwam voor de "subsidie". Ook is 2480 euro veel geld als met u nooit gesproken is over de convenant. Ik adviseer u dus zeker om verdere maatregelen te nemen tegen uw advocaat.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag