Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Als ik een gezonde werknemer ben met verklaarbaar frequent kort verzuim (over 3 jaar 8 korte ziekmeldingen). Kan mijn werkgever dan een arbeidsdeskundig onderzoek voor mij aanvragen om te bekijken of mijn arbeidsduur niet te hoog is of mijn werkzaamheden aangepast zouden moeten worden om op deze manier mijn korte frequent verzuim te doen verminderen. Kan hij mij verplichten om tijdens ziek zijn gewoon te moeten doorwerken thuis.

De werkgever is vanuit diverse wetgeving verplicht om te zorgen voor een gezonde werkomgeving. Hiertoe kan hij onderzoek doen naar de oorzaken van verzuim. Eventueel via een (onafhankelijk) arbeidsdeskundig onderzoek.
Het eenzijdig aanpassen van de arbeidsduur is echter geen mogelijkheid die de werkgever heeft om de ziekteverzuimcijfers te verbeteren. Hiertoe verzet zich het de loonbetalingsverplichting bij ziekte (max. 2 jaar).
Ik merk op dat een werkgever die meent dat de arbeidsdruk te hoog zou zijn, zichzelf tegenspreekt als hij meent dat deze zelfde arbeid thuis uitgevoerd zou moeten worden in het belang van de genezing. Het doet vermoeden dat er iets mis is met de werkplek.

Beoordeel dit antwoord:

Helemaal mee eens en als aanvulling hierop: uw werkgever kan u niet thuis laten doorwerken als u zich ziek heeft gemeld.
Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De oorzaken van mijn kort verzuim zijn gerelateerd aan mijn gezondheid die van tijdelijke en verklaarbare aard zijn. Dit zal zeker in de toekomst niet doorzetten Echter mijn ziekteverzuim wordt van de afgelopen 3 jaar steeds beoordeeld. Ik ben dus nog wel even bezig om deze "bagage" kwijt te raken.
Wat voor risico loop ik als ik een arbeidsdeskundig onderzoek laat uitvoeren? Kan ik daarop ontslagen worden?


Het arbeidsdeskundig onderzoek leidt tot een advies aan de werkgever ten aanzien van de oorzaken. er zijn meerdere manieren om de werkdruk te verminderen binnen de omvang van uw arbeidsovereenkomst. Als de arbeidsdeskundige alleen zich richt op arbeidsduurvermindering, en de werkgever gaat daarmee aan de slag, dan zal dit standpunt bij de rechter/UWV Werkbedrijven geen indruk maken als het gaat om de consequentie die de werkgever daaruit trekt. Al helemaal niet omdat u aangeeft dat het van tijdelijke aard is.
E.e.a. zou nl. een enorme uitholling van de ontslagbescherming bij ziekte betekenen.
Voor het overige vraag ik me af hoe hard deze werkgever het aantal ziektedagen kan laten meewegen bij de beoordeling, zonder dat hij - kennelijk - precies weet wat de oorzaken daarvan zijn (geweest).

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag