Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Als financieel dienstverlener voor ondernemers hebben we een afspraak gemaakt met een ondernemer om deze uitgebreid financieel advies te geven.
Tegenover dit advies staat uiteraard een vergoeding.
De afspraak is na een uitgebreid gesprek telefonisch gemaakt en keurig daarna bevestigd in een email.

Wij beschikken over persoonlijke gegevens, zoals o.a. bankrekeningnummer, BSN nummer.De afspraak is dat wij het afgesproken bedrag aleen mogen afschrijven als zij geen via ons kantoor geen verzekering afsluiten
Om dit advies te kunnen geven hebben wij echter nog aanvullende gegevens nodig om de wensen te inventariseren en de verzekeringen onafhankelijk te kunnen vergelijken om dit advies te kunnen uitvoeren.

Echter nu, na diverse malen mailen en rappelleren, laten klanten niets meer van zich horen, of blijven beloven maar ze sturen geen gegevens meer, om zich, waarschijnlijk, zo aan hun deel van de overeenkomst te onttrekken.

Mijn vraag:
Kan ik deze mensen toch mijn factuur sturen en zijn ze op zich wettelijk verplicht ze ook te betalen?
Andere optie is het advies te geven en daarna de factuur te sturen. Beide hebben uiteraard niet onze voorkeur, maar vroeg me af hoe het wettelijk ligt!
Gaat overigens maar om een relatief klein bedrag (< € 200)

U hebt een adviesovereenkomst gesloten. De inhoud van uw werkzaamheden en de vergoeding waarop u aanspraak kunt maken, staan vast. De wederpartij weigert medewerking aan de uitvoering van de overeenkomst. Op grond hiervan kunt u - na ingebrekestelling van de wederpartij - de overeenkomst met de wederpartij ontbinden en aanspraak maken op de misgelopen vergoeding, of nakoming van de overeenkomst en betaling van de overeengekomen prijs vorderen.

U geeft aan: het financieel belang is gering. In zo'n geval loont het meestal niet om er echt een zaak van te maken en is het vaak verstandiger de vordering af te boeken.

Beoordeel dit antwoord:

Aanvullend op het goede advies van mijn collega van Binsbergen wil ik u er op wijzen dat het niet verstandig is om een advies te geven en daarna de factuur sturen. U geeft zelf aan dat u nog aanvullende gegevens nodig hebt om een advies te geven dus blijkbaar kunt u nu geen goed advies geven. Doe dat dan ook niet maar wijs de tegenpartij er op dat voor het geven van een goed advies nog aanvullende informatie nodig is.

Beoordeel dit antwoord:

Allereest, van een machtiging tot afschrijven mag u geen gebruik maken zolang niet aan de daaraan gestelde voorwaarden is voldaan, ongeacht de vraag aan wie dat de wijten is.
Daarnaast speelt de vraag wat u als vergoeding in rekening mag brengen. De wet zegt daarover het volgende in art. 7:405 BW: "indien ... de hoogte, niet door partijen is bepaald het op de gebruikelijke wijze berekende loon verschuldigd, bij gebreke daarvan een redelijk loon".
U kunt deze liniaal leggen naast de gemaakte afspraken en weet dan neem ik aan wat u mag factureren. Vervolgens moet u nog zien hoe u het kunt incasseren.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag