Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Alimentatie betalen na aanvraag gezag?

Ik woon sinds 3 jaar samen met mijn vriendin en haar stiefdochter van 15. De echte vader is in beeld maar heeft nooit alimentatie betaald omdat hij dakloos was. Inmiddels is hij zijn leven aan het oppakken en wil hij ook graag gezag aanvragen.
Nu ben ik bang dat dat een begin is en stiefdochter uiteindelijk bij hem wil gaan wonen, en wij dus flink alimentatie moeten gaan betalen. Hier zitten we niet op te wachten. Wat kunnen we het beste doen? Gezag aanvragen kan heel simpel met een online formulier, maar snijden we ons zelf dan op lange termijn in de vingers?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over mogelijke financiƫle gevolgen. Er zijn hier echter verschillende aspecten om te overwegen.

Ten eerste, de aanvraag om gezag door de biologische vader heeft niet direct invloed op alimentatieverplichtingen. In Nederland zijn beide ouders die het ouderlijk gezag hebben, verplicht om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun kind tot zij 21 jaar oud zijn. Dit geldt ook wanneer de ouders gescheiden zijn. Het gezag aanvragen kan inderdaad eenvoudig online met een C-formulier via de rechtbank.

Als stiefouder ben je in de huidige situatie niet verplicht om alimentatie te betalen. Wanneer je echter samen met je partner gezag aanvraagt voor haar dochter, kun je wel onderhoudsplichtig worden. Als je stiefkind bij jou en je partner woont en jullie zijn getrouwd of hebben een geregistreerd partnerschap, dan heb je als stiefouder een zogenaamde stiefouderverplichting.

Wanneer het kind bij de biologische vader zou gaan wonen, zouden beide ouders nog steeds onderhoudsplichtig zijn. In dit geval zou de onderhoudsbijdrage opnieuw berekend moeten worden en is het mogelijk dat je, als stiefouder, ook een bijdrage moet leveren.

Om in jouw specifieke situatie de juiste keuze te kunnen maken, is het verstandig om het advies van een jurist of advocaat in te roepen. Deze kan je bijvoorbeeld helpen de mogelijke gevolgen van verschillende scenario's in kaart te brengen en je adviseren over de beste te nemen stappen.
"
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag