Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Al tijdens mijn zwangerschap heb ik heel vaak aangegeven dat ik de werktijden die ik voorheen had niet meer kan werken, omdat ik simpelweg niet de middelen en het geld voor opvang heb.
Ook in mijn verlof en ba mijn zwangerschap heb ik dit herhaaldelijk aangegeven en hij reageert daar niet op.
Nu blijft hij maar aandringen en wil niet eens praten over andere tijden.
Ik heb een contract voor onbepaalde tijd.
Moet ik meegaan met zijn wensen? En welke rechten heb ik alsmieder?

Ik ga er bij de beantwoording van uit dat u minder uren wil werken dan uw huidige contracturen.

Daar voorziet de Wet Aanpassing Arbeidsduur in. Deze wet gaat over zowel vermindering als vermeerdering van arbeidsuren en regelt de manier van aanvragen (schriftelijk), de termijn waarop de werkgever moet reageren, de mate van invloed die zwaarwegende bedrijfsbelangen hebben etc.

Leest u alvast iets over de wet Aanpassing arbeidsduur op het internet en wilt u daarna aangeven welke stappen u al heeft genomen én of het juist is dat u inderdaad vermindering van urenomvang wenst, óf dat u uw huidige aantal uren verspreidt over minder dagen wenst. De beantwoording hangt van dit laatste af.


Ik hoop dat dit advies u alvast verder helpt.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Helaas is deze regeling niet van toepassing op mij. Ik werk in een dierenartspraktijk met 1 dierenarts en 1 collega assistente.
Wat kan ik nu doen?


Mag ik vragen waarom u denkt dat de regeling niet van toepassing is? Welk zwaarwegend bedrijfsbelang heeft uw werkgever gegeven?

Er zijn een aantal (een niet uitputtende lijst) zwaarwegende bedrijfsbelangen geformuleerd in de uitleg van deze wet:
-Er is absoluut geen ander personeel te vinden (voor uw duo baan)
-Er is een minimumomvang vereist (bv bij piloten)

Overdrachtsproblemen, toename van overleguren zijn niet zwaarwegend. Hoge werkdruk, administratieve achterstand zijn evenmin zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Komt u met bovenstaande verder? Zo niet, dan zult u uw kwestie toch moeten preciseren. U kunt uiteraard rechtstreeks met mij in contract treden om uw dossier te bekijken.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik dacht gelezen te hebben dat deze wet alleen van toepassing is bij 10 of meer medewerkers. Aangezien ik maar 1 collega heb en een werkgever.
Voor mij staan er tien anderen te springen om mijn baan over te kunnen nemen en van werkdruk is niet te spreken, want de zaken gaan niet heel goed.
Al vanaf het moment dat hij mijn baas werd, heb ik al het gevoel dat ik niet erg gewenst ben en dat dit voor hem de uitgelezen kans is om mij eruit te werken.
Als ik u persoonlijk contacteer zitten daar kosten aan?


Ik heb u te snel op de inhoud gewezen en niet naar de werkingssfeer gekeken van de bepaling. Hetzelfde artikel 2 lid 12 zegt overigens ook over deze kleine werkgever: 'Deze dient een regeling te treffen met betrekking tot het recht van de werknemers op aanpassing van de arbeidsduur'.
Heeft u trouwens al ouderschapsverlof opgenomen?

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag