Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Al ingeplande diensten werken bij ontslag 0 uren contract?

Ik wil ontslag nemen bij mijn baan in de horeca. Ik heb een 0 urencontract dus mijn opzegtermijn is dan 4 dagen. Zou ik dan, ondanks de opzegtermijn, diensten die daarna ingepland staan alsnog moeten werken?

In de situatie dat je werkzaam bent onder een 0-urencontract en je opzegt met vier dagen opzegtermijn, dan hoef je in principe de diensten die gepland staan na die vier dagen niet meer te werken. Het is echter mogelijk dat je werkgever je vraagt om deze diensten alsnog te vervullen. Dit kan afhangen van wat er in je arbeidsovereenkomst is vastgelegd of de specifieke gebruikspraktijken van je werkgever.

Bij 0-urencontracten is het essentieel om de regels rondom opzegtermijnen in gedachten te houden. Hoewel er sprake is van een 'geen werk, geen loon' principe, biedt dit type contract niet volledige flexibiliteit. Er moet altijd rekening gehouden worden met de wettelijke of contractuele opzegtermijn, ook al varieert het aantal uren dat je werkt.

Het is altijd verstandig om transparant en open te communiceren met je werkgever over je intentie om ontslag te nemen. Door dit te doen, kunnen eventuele misverstanden of verwarring worden voorkomen en kun je discussie en onzekerheden over ingeplande diensten na je opzegtermijn uit de weg gaan.

Mocht er verschil van inzicht bestaan over de invulling van het einde van je contract, dan kan je het beste hierover in gesprek gaan met je werkgever, eventueel met hulp van een jurist of vakbond. Mocht je er onderling niet uitkomen, dan kan het verstandig zijn een jurist of advocaat te raadplegen.

Let wel, dit is algemeen advies gebaseerd op de regelgeving rondom 0-urencontracten. Elke situatie kan verschillen, afhankelijk van je arbeidsovereenkomst en de omstandigheden. Het is dus raadzaam om naast dit advies ook professioneel juridisch advies in te winnen gebaseerd op jouw specifieke situatie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag