Familie, Scheiden, Alimentatie
Particulier
Zodoende bevindt ik mij in de volgende situatie. Een van de erfgenamen werkt steevast niet mee, en op geen enkele vorm van contact wordt gereageerd. Zodoende is door de rechtbank een notaris toegewezen die een verdeling heeft gemaakt. Het verzoek tot uitbetaling mist echter een handtekening. Alle termijnen die de notaris heeft bepaald zijn overschreden. Alle andere erfgenamen hebben reeds getekend.
De notaris heeft een juridische zaak geadviseerd, gezien mediation helaas geen optie is.
Nu heb ik de volgende vragen:
Kan een enkele erfgenaam de uitbetaling afdwingen?
Is deze zaak juridisch gezien 'standaard'?
Heb ik hier zodoende een advocaat voor nodig?
Is een pro deo advocaat een optie gezien mijn lage vermogen?
Zal deze eventuele pro deo advocaat wellicht betaald moeten worden uit mijn erfdeel mocht het worden toegekend?
Ik bedank u bij voorbaat hartelijk.
Op basis van uw informatie vermoed ik dat u door de verwerping van uw vader bij wege van plaatsvervulling erfgenaam bent geworden. Hiervan uitgaande hebt u een belang bij afwikkeling van de erfenis en kunt u hoogstwaarschijnlijk uitbetaling afdwingen.
U kunt zich met een advocaat tot een rechter wenden om vervangende toestemming te vragen voor de handtekening of u kunt anderszins afdwingen dat de andere erfgenaam medewerking verleent. Indien deze erfgenaam niet in het geding verschijnt zal deze procedure waarschijnlijk geen lastige zaak zijn.
Op basis van uw inkomen en lage vermogen komt u wellicht in aanmerking voor gefinancierde rechtsbijstand, alleen kan ik dat op basis van uw informatie nu niet beoordelen. Wel moet u er rekening mee houden dat indien u uit de zaak grofweg meer dan € 10.000,-- netto ontvangt (de helft van het heffingsvrije vermogen) de Raad voor Rechtsbijstand uw toevoeging kan intrekken en dat u zelf de kosten voor rechtsbijstand moet betalen.
Ik hoop uw vragen hiermee te hebben beantwoord en u kunt altijd contact met mij opnemen.
het zal wel gaan om de nalatenschap van oma, niet die van tante. Had tante zelf kinderen? Tweede opmerking: als uw vader al van 2008 tot in 2013 erfgenaam is geweest zal hij ongetwijfeld ook dingen gedaan hebben die bij dat erfgenaamschap passen (ik zie dat er allerlei overleg is geweest, ook met de notaris, en dat er al geprocedeerd is). Bij het minste of geringste wordt dan al aangenomen dat de erfenis is aanvaard. En daar kan niet op worden teruggekomen door alsnog de nalatenschap te verwerpen.. Dus niet u heeft een probleem, maar uw vader.