Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Akkoord met terugzetten in functie?

Ik heb een vraag namens mijn collega secretaresse en mijzelf. Wij werken op het secretariaat bestaande uit: onze leidinggevende (directiesecretaresse) en een receptioniste. Mijn collega secretaresse en ik doen al het redigeerwerk, naast andere voorkomende werkzaamheden. Mijn collega is daarnaast notulist bij alle KAM-overleggen. Nu is het de laatste anderhalf jaar erg rustig geworden qua werkzaamheden en willen wij graag werk erbij. Nu heeft de directie het volgende plan aan onze leidinggevende voorgelegd: de receptioniste krijgt extra werkzaamheden ter ondersteuning van de KAM-coördinator en zal één of twee dagen op een andere plek moeten zitten en dan moeten mijn collega en ik afwisselend bij de receptie zitten om haar werk te doen. Wij willen dit absoluut niet. Wij willen de extra werkzaamheden ten behoeve van de KAM-coördinator gaan doen, omdat de receptioniste niet capabel genoeg is om deze werkzaamheden te doen en mijn collega ook al notulist is bij de KAM- overleggen. Onze vraag: kan de directie ons verplichten akkoord te gaan met hun plan?

Op basis van uw verhaal begrijp ik dat u en uw collega bezorgd zijn over voorgestelde veranderingen in uw werkomstandigheden. Volgens Nederlands arbeidsrecht moeten veranderingen in werkomstandigheden in overeenstemming zijn met wat 'redelijk' en 'billijk' is. Dit is echter een vrij breed begrip en wordt op basis van de specifieke omstandigheden bepaald.

In dit geval is er sprake van functiewijziging, wat betrekking kan hebben op het takenpakket, verantwoordelijkheden en/of de locatie van het werk. Over het algemeen geldt dat kleine wijzigingen in uw functie, zoals het wisselen van taken binnen dezelfde functiegroep, vaak zijn toegestaan, vooral als ze noodzakelijk zijn voor het functioneren van de onderneming.

Echter, een aanzienlijke functiewijziging, waarbij u taken krijgt die zeer verschillen van uw huidige taken, is juridisch complexer. De werkgever dient hiervoor doorgaans uw toestemming te krijgen, tenzij er een wijzigingsbeding in uw arbeidsovereenkomst staat.

Ik raad u en uw collega aan om uw arbeidsovereenkomsten te controleren op een dergelijk wijzigingsbeding. Als uw arbeidsovereenkomst geen wijzigingsbeding bevat en u beide bezwaar maken tegen de voorgestelde wijziging, zou uw werkgever moeite kunnen hebben om de verandering door te voeren zonder uw goedkeuring.

Verder zou het nuttig kunnen zijn om in gesprek te gaan met uw werkgever om uw zorgen uit te drukken en naar oplossingen te zoeken. Als u dit al heeft geprobeerd en nog steeds verontrust bent over de situatie, dan raad ik u dringend aan om een jurist of een arbeidsrechtadvocaat te raadplegen voor gedetailleerd advies afgestemd op uw specifieke situatie.

Ik zou mijn advies eigenlijk willen afronden met het aanraden van een vakbond of werknemersvereniging als u daar lid van bent. Zij hebben vaak ervaren professionals die u kunnen ondersteunen en adviseren bij dergelijke arbeidsconflicten.

Let op dat dit een algemeen advies is en dat het sterk afhankelijk is van uw persoonlijke situatie. Aangezien ik geen toegang heb tot uw volledige achtergrondinformatie of juridische documentatie, is het verstandig om verder juridisch advies te raadplegen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Mogen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen?
Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag