Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Akkoord gaan met vaststellingsovereenkomst?

Mijn huidige werkgever waar ik inmiddels 7 jaar werkzaam ben heeft mij afgelopen week een concept vaststellingsovereenkomst voorgelegd om het (vaste) arbeidscontract uiteindelijk te kunnen ontbinden met wederzijds goedvinden. Ik ben 61 jaar en heb voor de komst van de huidige directeur (sinds een half jaar) altijd naar volle tevredenheid gefunctioneerd en er bestaat zogenaamd ook geen dossier over mij en de onderbouwing van de benoemde onvrede is vrij dun en nogal subjectief te noemen. In het huidige voorstel krijg ik in grove lijnen doorbetaling van 6 maanden (zonder verplichting om werkzaamheden te verrichten), ca 10.000 euro transitievergoeding en 5.000 te besteden aan een outplacementtraject. Dit alles stopt wel zodra ik in het komende half jaar elders aan de slag zou gaan. Mijn vraag is dit: - vanuit juridisch oogpunt en gelet op de omstandigheden - is dit een redelijk voorstel of moet ik hier andere stappen op ondernemen zoals in beroep gaan of hogere eisen stellen? De situatie is niet zodanig dat ik nog met veel arbeidsvreugde mijn werkzaamheden zou willen voortzetten.

Ten eerste, als u ontslagen wordt met een vaststellingsovereenkomst, heeft u recht op de wettelijke transitievergoeding. Dit lijkt in uw geval te zijn opgenomen in het voorstel.

Ten tweede, uw werkgever kan u niet dwingen om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Het is uw eigen beslissing of u hiermee akkoord gaat. Voordat u hiermee akkoord gaat, is het belangrijk dat u duidelijk weet wat de voorwaarden van de overeenkomst zijn en dat deze in uw voordeel zijn.

Ten derde, het is belangrijk te weten dat als je tekent voor een vaststellingsovereenkomst je normaal gesproken wel recht hebt op een ww-uitkering, mits de overeenkomst correct is opgesteld. Daarom is het van essentieel belang om de overeenkomst te laten controleren door een jurist of advocaat.

Als vierde, omdat er zogenaamd geen dossier van u bestaat en de onvrede lichtelijk onderbouwd is, lijkt het erop dat uw werkgever u niet wegens disfunctioneren zou kunnen ontslaan. Het lijkt er dus op dat u mogelijk in een sterke onderhandelingspositie verkeert.

Gezien uw hoge leeftijd kan het lastiger zijn om een andere baan te vinden, dus kan het relevant zijn om in de onderhandelingen eventueel een hogere transitievergoeding of langere loonbetaling te vragen.

Dit zijn algemene richtlijnen. Overweeg om een gespecialiseerd arbeidsrechtadvocaat te raadplegen voor advies op basis van uw specifieke situatie.
-------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag